James Ellroy, Jim Thompson ve Ray Bradbury’nin de polisiye hikâyelerini yayımlayacağımız yeni bir seri hazırlıyoruz.

6 dakikalık okuma

Eylül ayından itibaren yayıncılık dünyası hareketlenir, “sezon” açılır. Pek çok kitap peş peşe okurla buluşmaya başlar. Yayınevleri pandemi ve her gün daha da zorlaşan ekonomik koşullara rağmen  üretmeye devam ediyor. Biz de  yayımladığı kitapları/serileri merakla beklediğimiz yayınevlerinin editörleriyle görüştük, pandeminin yayın programına etkisini ve polisiyeseverleri yeni yayın döneminde hangi kitapların beklediğini öğrendik.


Dosyamızın bugünkü konuğu, Anthony Hrowitz, Paulo Hawkins gibi tüm dünyada çok ilgi gören polisiye yazarlarının kitaplarını yayımlayan İthaki Yayınları.  İthaki Yayınları’nın editörü Emirhan Burak Aydın’la yeni yayın döneminde okurla buluşacak kitapları, telif polisiyelere yaklaşımlarını konuştuk.

Geçtiğimiz yayın döneminin önemli bir bölümü pandemi koşullarında geçirdik maalesef, bu nedenle yayın planında ertelediğiniz ya da şimdilik vazgeçtiğiniz polisiye romanlar oldu mu?

Şimdi düşününce bu alanda vazgeçtiğimiz bir eser olmadı aslında. Yayın programındaysa yeri değişenler olmuştur tabii elbette. 

Anthony Horowitz, Paula Hawkins gibi tüm dünyada çoksatan, kitapları sinema ve dizilere uyarlanan yazarların da kitaplarını Türkçe’de yayımlıyorsunuz. Dünyada pek çok ülkede her sene çok fazla polisiye roman yayımlanıyor, siz Türkçe haklarını alırken en fazla neye dikkat ediyorsunuz? Çok satması, ilgi görmesi mi önceliğiniz oluyor kitabı değerlendirirken, yoksa polisiyedeki alt türlere dair bir önceliğiniz oluyor mu?

Bazı başlıklar haricinde (onlarda bile kesin değil aslında) neyin ne kadar ticari başarısı olacağını düşünerek eseri incelemek pek sağlıklı olmayabilir. Bir başka yayınevinde yeterince ilgi görmeyecek bir yazar sizin yayınevinizde çok daha fazla kitleye ulaşabilir mesela. Tam tersi de mümkün. O yüzden yayınevinin kimliğine ve okur olarak zevkimize uygun başlıklar arıyoruz. İki türün harmanlandığı, anlatıda yeniliklerin denendiği ya da ülkemizde yeterince muadili olmayan eserlere de özellikle bakıyoruz tabii.

2020-2021 yayın döneminde yayın tarihi kesinleşmiş yeni çeviri polisiye romanlar/yazarlar var mı listenizde? 

Kısa süre önce Ruth Ware’den Bayan Westway’in Ölümü ile Andrew Mayne’den Natüralist’i yayımladık. Yakında Peter Swanson’ın bir eserini de yayımlayacağız. Onun dışında önümüzdeki yılda Tana French, Riley Sager, Alex Pavesi gibi yazarların eserleri var programımızda. Ayrıca içinde James Ellroy, Jim Thompson ve başka noir, suç, polisiye yazarlarının da olacağı, Ray Bradbury’nin de polisiye hikâyelerini de yayımlayacağımız yeni bir seri hazırlıyoruz. Onu da buradan duyurmuş olalım.

Yeni yayın döneminde telif polisiye eserler yayımlayacak mısınız? Telif polisiyede ilk roman/yeni roman dosyalarına açık mısınız?

Yerli dosyalara açığız. Fantasik, bilimkurgu, korku ve polisiye türlerinin buluştuğu, Burak Albayrak’ın başında olduğu bir dizimiz var. Pangea isimli. Oradan veya bağımsız olarak yayımlanmak üzere yerli polisiye eserler için kapımız açık yani.

Polisiye, psikolojik gerilim türündeki romanlara okurun ilgisini nasıl buluyorsunuz?

Türkiye’de polisiyenin çok sattığı düşünülür. Çeviri edebiyat tarafında bu durum aşağı yukarı öyle aslında.  Yine de okurun güvenilir bulduğu alana daha çok yanaştığını düşünüyorum. Polisiyede özellikle yerli edebiyatın pazar payındaki yerinin, oraya ilginin daha fazla olmasını isterdim şahsen.  

Yayın listenizden, belki çok fark edilmediğini ya da mutlaka okunması gerektiğini düşündüğünüz hangi polisiye romanları önerirsiniz türün tutkunları için? 

Ben H. Winters’ın yazdığı, belirli bir süre sonra gezegenimize çarpacak ve hayatı sona erdirecek bir göktaşının gölgesinde yaşayan bir dünyada geçen Kıyamet Polisi serisini çok seviyoruz. Serinin, Şefika Kamcez’in çevirmenliğini yaptığı iki kitabını yayımladık. Bilimkurguya ait bir oyun alanında hareket eden ama o alanı genişleterek sıkı polisiyeler anlatan eserler gerçekten. Arka kapaklarında da yazdığımız gibi klasik “katil kim” sorusunun ötesine giden hikâyeler. 

Bir de Stuart Turton’dan Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü var. Tekrar eden gün fikrini bir kapalı oda polisiyesiyle harmanlamış yazar. Ana karakterimiz sürekli aynı malikânedeki farklı karakterler olarak açıyor gözlerini ve başka bakış açılarını, içinde girdiği karakterlerin kişilik özelliklerini kullanarak çözmeye çalışıyor gizemi. Dünyada epey ilgi gören bir ilk kitap olan bu romanı da önerebilirim okurlara.

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

Önceki Hikaye

Üç Soru, İki Kitap, Bir Yazar: Hasan Basri Şenel

Sonraki Hikaye

Emanuel Bove’un “Suzy Pommier Cinayeti” ve Tristan Bernard’ın “Bir Katilin Günlüğü romanlarının çevirileri tamamlanmış durumda

En Son Yazılar