Dünyada pek çok gelişmenin odağında olan yapay zekâ ve sanat ilişkisine, Türkiye’den bir polisiye çizgi roman ile ilk kez katkı sunuldu.
Sanat üretimlerinde yapay zekâ katkısı, uluslararası arenada uzun süredir tartışılıyor. Amazon’dan Google Kitaplar’a kadar pek çok mecrada sadece yapay zekâya yazdırılan kitaplar geniş yer tutmaya başladı. Bununla birlikte çizgi romanlar ve yapay zekâ ilişkisi de özellikle telif noktasında irdeleniyor. Son olarak Kris Kashtanova’nın hazırladığı “Zarya of the Down” isimli çizgi roman önce telif hakkı almış, ardından bu hak iptal edilmişti. Kashtanova’nın çizgi romanında görseller Midjourney isimli platform üzerinde hazırlatılmıştı.
Türkiye’den İlk Örnek
Polisiye ve gerilim türündeki eserleriyle tanınan, 221B’nin de yazarları arasında olan Alper Kaya tarafından hikâyesi yazılıp Twitter üzerinde geliştirilmiş bir görsel çizim botu olan ressambot tarafından görselleri hazırlanan “Yapay Cinayet” ise ülkemizin yapay zekâ destekli ilk polisiye çizgi romanı oldu.
Online olarak ücretsiz okunabilen bu çizgi romanda, işlenen bir cinayeti araştıran dedektifi takip eden okurlar katili dedektiften önce bulmaya çalışıyor. Okumak için: bit.ly/YapayCinayet