Ceza Kanunu, 353. Madde: “Bizi Suçun Tanımını Yeniden Düşünmeye İten Bir Kara Roman”

/
2 dakikalık okuma

Fransız yazar Tanguy Viel, Ceza Kanunu, 353. Madde isimli romanında bir cinayetin altında yatan kişisel ve toplumsal sorunları, bunların nasıl kesiştiğini masaya yatırıyor.

Bir hâkimin önünde, Martial Kermeur, kazanma umudu olmadan, emekliye ayrılmadan önce son kez masaya oturmuş bir krupiye gibi dağıtıyor kartları ve kendisini cinayet ânına getiren olaylar zincirini anlatıyor: biten evliliği, oğlunun velayeti, mesleki sorunlar…

Bunlardan daha önemlisi, kendi halindeki bir Fransa kasabasını Saint-Tropez’e, lüks bir tatil merkezine dönüştüreceğini söyleyerek insanlara umut veren Antoine Lazenec’in gelişi… Bir insanın tüm birikimini deniz manzaralı güzel bir ev projesine yatırması makul görünebilir. Peki ya proje bir türlü tamamlanmazsa?

Tanguy Viel

Ceza Kanunu, 353. Madde bizi suçun tanımını yeniden düşünmeye iten bir kara-roman.

“Her şey bulanık; kasabayı sarıp sarmalayan ve romanın her yanına sinen bir sis var gibi. Ama sonra, cinayetin rotası bir kapkaralığın içinden ağır ağır, bizi meraktan kıvrandırarak beliriyor ve sebepler anlaşılıyor.” The Minneapolis Star Tribune

Tanguy Viel

1973’te Fransa’nın Brest kentinde doğdu. İlk kitabı Le Black Note 1998’de yayımlandı. Cinéma (1999), L’Absolue perfection du crime (2001), Paris-Brest (2009) ve La Disparition de Jim Sullivan (2013) gibi kitaplarıyla tanındı. Fénéon ve Edebi Yetenek ödüllerini kazandı. Ceza Kanunu, 353. Madde RTL-Okuma büyük ödülü ve François Mauriac ödüllerine değer görüldü.

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

Önceki Hikaye

Son Bakış: Bir Charlie Waldo Polisiyesi

Sonraki Hikaye

Ayşe Erbulak'tan Yeni Roman: Cinayet A.Ş.

En Son Yazılar