batu bozkurt

Altın Kitaplar’dan Batu Bozkurt ile Röportaj

/
4 dakikalık okuma

221B Dergi’nin 8.sayısı için hazırlanan Agatha Christie dosyası paralelinde, Agatha Christie romanlarını Türkçeye çeviren Altın Kitaplar’ın yöneticilerinden Batu Bozkurt, 221B’nin sorularını yanıtladı.

Altın Kitaplar’ın yayımladığı ilk Agatha Christie kitabının, yayımlanan ismi ve yayım yılı nedir? batubozkurt

1960’ların ortalarında Doğu Ekspresi’nde Cinayet ile başlıyor maceramız.

Yayınevinde nasıl karar verilmiş Agatha romanlarının basılmasına? Kişisel bir ilgi mi yoksa dünyadaki yansımasının etkisiyle mi karar verilmiş?

Altın Kitaplar 1959 yılında kuruluşundan beri dünya edebiyatının önemli isimlerini bünyesine katmak için çaba göstermiştir. 60’larda Agatha Christie kitapları ülkemizde birkaç yayınevi tarafından aynı zamanlarda çıkarılmıştır. Ancak zaman içinde Agatha eserlerinin tamamı yayınevimizce basılmıştır ve 1980’lerden itibaren tek yayıncısı Altın Kitaplar olmuştur.

İlk kitapların yayımlandığı sırada okurdan gelen tepkiler ne yönde olmuş?

Agatha tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bağımlılık yaratmış. O zaman yurtdışındaki yayınları izlemek bugünkü kadar hızlı olamıyormuş. Bazen yurtdışında yaşayan Türk okurların getirdiği kitaplar doğrultusunda yayın yapılıyormuş.

İlk yayımlandıkları dönemden bugüne Agatha’nın kitaplarına dair yayıncısı olarak gözlemleriniz nedir? Daha çok ya da daha az ilgi gördüğü dönemler oldu mu?

Agatha her dönem çok ilgi görmüştür.

Bu bilgiyi paylaşabilirseniz seviniriz, Agatha’nın kaç kitabını yayımladınız ve yıllar içinde toplam bandrollü satışı ne oldu?

Mary Westmacott takma adıyla yazdığı romantik eserleri ve otobiyografisi dahil 88 kitap.

Yıllar geçse de Agatha polisiyelerinin kuşaktan kuşağa hâlâ okunur olabilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz yayıncı olarak?

Agatha Christie çok zeki bir yazar. Çok karışık bir cinayeti bile okurun kolayca okuyacağı bir tat ile sunuyor. Aynı zamanda okurken sizi de cinayeti çözmeye zorluyor. Bu da her dönem, insanların hoşuna gidiyor.

Sophie Hannah kitaplarına Türkiyeli okurlardan aldığınız tepkiler ne yönde oldu? Gelen eleştiri ya da beğenileri aktarabilir misiniz?

Aslında Sophie Hannah yazar olarak çok beğenildi. Ancak Agatha’nın sadık bir okur kitlesi var ve kimseyi onun yerine koyamıyorlar.

Agatha ile ilgili önümüzdeki dönemde yayımlamayı düşündüğünüz farklı çalışmalar var mı yayın listenizde?

Eksik olan külliyatı tamamlamak üzereyiz. Bu yıl Doğu Ekspresi’nde Cinayet romanının filmi geleceği için onunla ilgili ayrıca çalışmalarımız olacak.

Türkiye’de ve dünyada polisiye edebiyatın, polisiye dizi ve filmlerin yükselişte olduğunu düşünüyor musunuz? Yakın geleceğe dair, bu anlamda, öngörüleriniz nelerdir?

Yükselişte olduğu dönemler oldu ama bu dönemde biraz rölantide gidiyor gibi. Yine de her dönem ciddi bir polisiye takipçisinin olduğunu (bunlardan biri olarak) ve ara ara yükselişe geçeceğini tahmin ediyorum. Tabii dönemsel olarak polisiye konuları da içerik olarak değişecektir.

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

221b 8. sayı
Önceki Hikaye

221B Dergi’den Agatha Christie’li 8.Sayı

pelosium
Sonraki Hikaye

Burak Erdoğdu'dan Bilimkurgu Romanı: Pelosium

En Son Yazılar