Eylül ayından itibaren yayıncılık dünyası hareketlenir, “sezon” açılır. Pek çok kitap peş peşe okurla buluşmaya başlar. Yayınevleri pandemi ve her gün daha da zorlaşan ekonomik koşullara rağmen üretmeye devam ediyor. Biz de yayımladığı kitapları/serileri merakla beklediğimiz yayınevlerinin editörleriyle görüştük, pandeminin yayın programına etkisini ve polisiyeseverleri yeni yayın döneminde hangi kitapların beklediğini öğrendik.
Dosyamızın ilk konuğu, son yıllarda siyasi polisiye türünde önemli serileri yayımlayan İletişim Yayınları’nın editörü Necdet Dümelli. Özellikle Volker Kutscher ve Wolfgang Schorlau’nun yazdığı serilerin yeni kitapları merakla beklenirken Necdet Dümelli’den güzel haberleri aldık, Dengler ve Rath serilerinin yeni kitapları yolda, ayrıca sürpriz haberler de var.
2020’de yayın döneminin önemli bir bölümü pandemi koşullarında geçirdik maalesef, bu nedenle yayın planında ertelediğiniz ya da şimdilik vazgeçtiğiniz polisiye romanlar oldu mu?
Salgının getirdiği öngörülemezlik nedeniyle yayın programımızda ufak bir daralma yaşansa da, çeviri polisiye kitaplarımızın telif haklarını çok önceden alıp yayın tarihlerini planladığımız için polisiye türüne özel ciddi bir aksama olmadı.
2020-2021 yayın döneminde yayın tarihi kesinleşmiş yeni çeviri polisiye romanlar var mı listenizde?
Çevirisi tamamlanan ve yayına hazırladığımız, hazırlamaya başladığımız kitaplar var. İlk olarak, Gereon Rath serisiyle tanınan Volker Kutscher’in Mart Şehitleri (Çeviren: Cem Sey) kitabını yayımlayacağız. Ardından serinin altıncı kitabı olan Lunapark (Çeviren: Gülçin Wilhelm) gelecek. Ayrıca, beş kitabını yayımladığımız, polisiye okurlarının artık gayet iyi tanıdığı Wolfgang Schorlau’nun da yeni bir çevirisi geliyor; Schorlau bu defa bir İtalyan yazarla beraber yazdığı polisiyede başka sulara açılıyor: İtalya’daki mafya-siyaset ve “iş dünyası” arasındaki ilişkilere odaklanan Sahipsiz Köpek (Çeviren: Hulki Demirel) yayın programımızda yer alacak.
Yeni yayın döneminde telif polisiye romanlar konusunda nasıl bir programınız olacak? Yeni dosya kabul ediyor musunuz yahut yeni/ilk kitaplarını yayımlayacağınız polisiye yazarları var mı?
Yeni dosyalara elbette açığız. Ancak şu anda, önümüzdeki aylarda ilk kitabını yayımlayacağımız bir polisiye yazarı yok listede maalesef. Fakat İyi Adamın On Günü ve Kötü Adamın On Günü adlı polisiye romanlarını yayımladığımız Mehmet Eroğlu’nun yeni polisiye romanı okurla buluşacak.
Schorlau ve Kutscher’in yazdığı serilerle ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
Her iki seri de siyasî polisiye türünde kitapları takip edenler tarafından çok beğenildi. Okurların ısrarlı olarak yeni kitapların ne zaman çıkacağını sorması, çevirilerin peşine düşmesi bu beğeninin göstergesi olarak görülebilir. Ayrıca Gereon Rath romanlarını sevenler için bir de müjdemiz var: Arne Jysch’in Islak Balık’tan uyarladığı, Almanya’da aynı isimle, Amerika’da ise Babylon Berlin ismiyle yayımlanan grafik romanı da yayın programımızda olacak.
Yayın listenizden, belki çok fark edilmediğini ya da mutlaka okunması gerektiğini düşündüğünüz hangi polisiye romanları önerirsiniz türün tutkunları için?
Mart 2020’de yayımladığımız, Dimitris Mamaloukas’ın kitabı Kızıl Tugaylar’ın Gizli Örgütü’nü (Çeviren: Fulya Aktüre Koçak) önerebiliriz. Yunanistan’da çıkan Anagnostis dergisinin düzenlediği “En İyi Roman Ödülü”nü kazanmış bir kitap ve çatallanan yollarda kayıp bir öğrencinin peşine düşülmesi hikâyesini anlatıyor. Bunun yanı sıra, tam olarak bir polisiye sayılmasa da, kasvetli atmosferiyle ve bir suçun işleniş sebeplerine odaklanmasıyla, Tanguy Viel’in Ceza Kanunu, 353. Madde (Çeviren: Mehmet Emin Özcan) adlı romanı da polisiye okuyucularının ilgisini çekecektir.