2021 Yılında Henning Mankell’in Kurt Wallander Serisine Başlayacağız

6 dakikalık okuma

Eylül ayından itibaren yayıncılık dünyası hareketlenir, “sezon” açılır. Pek çok kitap peş peşe okurla buluşmaya başlar. Yayınevleri pandemi ve her gün daha da zorlaşan ekonomik koşullara rağmen  üretmeye devam ediyor. Biz de  yayımladığı kitapları/serileri merakla beklediğimiz yayınevlerinin editörleriyle görüştük, pandeminin yayın programına etkisini ve polisiyeseverleri yeni yayın döneminde hangi kitapların beklediğini öğrendik.


Dosyamızın bugünkü konuğu, “Nordik noir” türünün kurucuları Per Wahlöö ve Maj Sjöwall’ın birlikte yazdığı Martin Beck serisini yayımlayan ve polisiyeseverler için önemli bir yayınevi haline gelen Ayrıksı Kitap. Ayrıksı Kitap ’ın editörü Özkan Özdem’den güzel haberleri aldık, Martin Beck serisi, bu yıl bitmeden tamamlanıyor ve usta yazar Henning Mankell’in Kurt Wallander serisi de 2021 yılında yayımlanmaya başlıyor.

Geçtiğimiz yayın döneminin önemli bir bölümü pandemi koşullarında geçirdik maalesef, bu nedenle yayın planında ertelediğiniz ya da şimdilik vazgeçtiğiniz polisiye romanlar oldu mu?

Pandemi nedeniyle ertelediğimiz ya da vazgeçtiğimiz polisiye romanlar olmadı. Pandemi öncesinde Martin Beck serisine başlamıştık, planlarımızda bir değişiklik yapmadan yayın sürecine devam ettik. 

2020-2021 yayın döneminde yayın tarihi kesinleşmiş yeni çeviri polisiye romanlar var mı listenizde? 

2021 yılında Henning Mankell’in Kurt Wallander ve bir ortaçağ polisiyesi olarak kabul edilen Ellis Peters’in Brother Cadfael serilerine başlayacağız. Wallander serisi de Martin Beck serisi gibi on kitaptan oluşuyor. 2021 yılı içinde birer ay arayla yayımlayarak seriyi tamamlamayı düşünüyoruz.   

Yeni yayın döneminde telif polisiye romanlar konusunda nasıl bir programınız olacak? Yeni dosya kabul ediyor musunuz yahut yeni/ilk kitaplarını yayımlayacağınız polisiye yazarları var mı?

Yeni yayın döneminde çeviri polisiye roman listemizde Henning Mankell ve Ellis Peters dışında yeni bir yazar yok. Bu yazarların serilerini tamamladıktan sonra 2022 yılında yeni yazarlarla daha geniş bir polisiye listesi hazırlamayı düşünüyoruz. Yayınevi olarak önceliğimiz her zaman serileri doğru sırayla ve uzun aralar vermeden yayınlamak. Bu nedenle öncelikle yayınlayacağımız kitaplara ağırlık vereceğiz, başladığımız seriyi tamamladıktan sonra yeni polisiye kitaplara yöneleceğiz. 

Martin Beck serisini düzenli olarak yayımlıyorsunuz. Seri ne zaman tamamlanacak?

Seriyi 2020 içinde tamamlamayı düşünüyoruz. Sekizinci kitap hazırlanıyor ve ekim ayı içinde yayımlanacak. Kasım ayında dokuzuncu ve aralık ayında da onuncu kitabı yayımlayacağız. 

Martin Beck serisiyle ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Martin Beck serisi eski bir seri. Polisiyeciler için tam bir klasik. Polisiye roman okumayı sevenler ya da polisiye romanla tanışmak isteyen okurlar için iyi bir hazine. Daha önceden bu seri yayımlanmıştı. Ancak seri tamamlanamamıştı. Biz seriyi tamamlayacağız ve yeni kuşak polisiye roman okurlarını bu seriyle tanıştırmak için elimizden geleni yapacağız. Okurlarımız, bu serinin kitaplar arasında çok ara verilmeden yayımlanmasından oldukça memnun. Martin Beck serisi ve yazarlarıyla yeni tanışan okurlarımızdan oldukça olumlu yorumlar aldık. Polisiyeyi sevdiren bir seri. Hayatında hiç polisiye okumamış ya da polisiyeye uzak durmuş birçok okur bu seri sayesinde polisiye tutkunu oluyor. 

Martin Beck serisinde sizin favoriniz olan roman hangisi, okurlarımıza hangi romanı özellikle önerirsiniz?

Martin Beck serisine ilk kitaptan başlanılmasını öneriyorum çünkü bu seriyi okurken tüm karakterlerle resmen bir aile gibi oluyorsunuz. Yeni kitaplarla karakterler daha olgunlaşıyor. Genelde bu seriyi okuyan polisiye okurlarının favori bir karakteri oluyor. Tabii bir de favori bir kitabı. Bunu yakalayabilmeniz için baştan başlamak en iyisi. Martin Beck serisinin polisiye roman kültürü içinde kendine has bir çizgisi var. Toplumsal olaylara değinmeden durmuyor ve oldukça gerçekçi bir dil ve anlatım kullanıyor. Bu çizgiyi bir üst seviyeye yine İskandinav coğrafyasından Henning Mankell başarıyla taşıyor. Bu yüzden Mankell’in kitaplarını takip etmelerini tavsiye ederiz. Ayrıca polisiye okurların Brother Cadfael’i de değerlendirmelerini isteriz. Ortaçağ polisiyesi çok fark edilmeyen ancak oldukça nitelikli bir tür. 

Özlem Özdemir

1984 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu, aynı bölümde yüksek lisans yaparken eğitim yayıncılığı alanında çalışmaya başladı, iki yıl sonra kültür yayıncılığı alanına geçti. Bilim ve Gelecek dergisinde Yazı İşleri Müdürü, Esen Kitap'ta Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. SoL gazetesinin bilim eki BilimsoL'a ve kitap ekine katkı sundu. Mylos Yayın Grubu'nun kurucularından. Episode ve 221B'nin yayın yönetmeni.

Önceki Hikaye

Stephen King’in Enstitü Adlı Kitabını Bu Sonbaharda Yayımlayacağız

Sonraki Hikaye

Yaprak Öz, Elvan Sayar, Işın Beril Tetik, Suphi Varım, Çağatay Yaşmut’un yeni romanları, Armağan Tunaboylu’nun yeni hikâye kitabı yayın listemizde

En Son Yazılar