Hem dergimize, hem sitemize adını veren, dünyanın en ünlü dedektif karakteri Sherlock Holmes’ün evi de en az kendisi kadar ünlü. Baker Street’te yer alan 221B no’lu evde, arkadaşı ve yardımcısı John Watson ve ev sahibesi (ki BBC uyarlamasında hizmetçi değil ev sahibi olduğu konusunda sık sık uyarır Sherlock’u) Mrs.Hudson ile birlikte yaşayan Holmes’ün kaldığı ev ve evin yer aldığı bina, uzun yıllardan beridir epey bir inceleme konusu olmuştu.
Evini aynı zamanda müşterileri ile görüştüğü ofisi ve araştırmaları için laboratuvarı olarak da kullanır burayı Sherlock Holmes. Bununla birlikte evin ve binanın birtakım şirfeler barındıracak şekilde tasarlandığına dair birtakım komplo teorileri de vardır ki başka bir çalışmanın konusu.
Sherlock Holmes’ün yazarı Sir Arthur Conan Doyle, romanlarında Sherlock’un evini tamamen tasvir etmemiş, çeşitli maceralardan derlenen parça bilgilerle büyük resim zaman içerisinde tamamlanmıştır. Belli başlı klasikleşmiş unsurları olsa da farklı Sherlock Holmes uyarlamalarında, farklı 221B dekorasyonları görüyoruz.
Zamanında konunun meraklıları tarafından uzun incelemeler ve araştırmaların ve didik didik okumaların ardından Sherlock Holmes’ün evinin içi tamamıyla çizilebilmiş. 1950 yılında yayımladığı özel bir sayıda The Strand Magazine mecmuasında, Sherlock Holmes’ün evinin bir planını görebiliyoruz. Plan formatında ilk çizim olsa da o zamana kadar birçok Holmes illüstrasyonu hazırlayan Sidney Paget’in çalışmalarından faydalanılarak hazırlanmış. Hazırlayan kişi Ernest H.Short ise Doyle’un romanlarından bazı farklar barındırsa da oldukça kapsamlı bir çizim ortaya koymuş. Örneğin bu planda Sherlock ile Watson’ın odası yan yana gözükürken hikayelerde çoğu kez, Watson’ın üst katta yaşadığı belirtilmiştir.
Yeri gelmişken “Sidney Paget kimdir” sorusunu da kısaca cevap verelim: Sherlock Holmes’ün öyküleri ilk kez The Strand Magazine’de yayımlanmaya başladığında, öykülerin çizimlerini yapan çizerdir. Dolayısıyla 221B’nin de, Sherlock’un da o günden bu güne kalan tasavvurları, ilk kez Sidney Paget‘in kaleminden çıkıyor.
Hatta kendisinin çizdiği bir de Sir Arthur Conan Doyle çalışması mevcut:
Holmes’ün Evinin Gerçeğe En Yakın Planı
Ayrıca, Amerikalı bir sanatçı olan Russel Stutler da orijinal öykülere tamamen sadık kalarak bir plan çizmiş. Yeterince sadık kalabilmek için de çalışmaya başlamadan önce tüm Sherlock öykülerini iki kez okumuş ve bu süreçte de çizimlerini sürekli olarak orijinal öykülere göre güncellemiş.
Bu arada Stutler’ın 1995’te başladığı bu çalışmasını 2008 yılına dek, yani 13 yılda bitirdiğini ve mevcut muadilleri içerisinde orijinal öykülere en sadık kalınan plan olduğunu da söylemek gerek.