Olgularla Adli Tıp & Adli Bilimler Kitabı Raflarda

//
6 dakikalık okuma

Editörlüğünü Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün yaptığı Türkiye’nin ilk “C-S-I” kitabı “Olgularla Adli Tıp & Adli Bilimler” çıktı…

Adli tıp, adli bilimler, hukuk, psikoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, kriminoloji, antropoloji, öğretmenlik, medya, polis ve jandarma gibi güvenlik birimlerini de içeren toplum çok geniş bir alanında birlikte çalışmaya ve üretmeye gereksinim duyar.

Teorik bilgilerin havada uçuştuğu çağımızda bu bilgilerin adli bilimlerin uygulama alanına yansıması çok önemlidir. Eğitim ve öğretimin en önemli parçasını deneyimlerimiz ve uygulama alanları, yani “olgu temelli” yaklaşım belirliyor. Olgu, bilgiyi doğru kullanım, gelişim ve değişimin temeli olma yanında eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçasıdır.

Bu paradigma ile elinizde tutuğunuz “Olgularla Adli Tıp & Adli Bilimler” kitabının tıp fakültesi öğrencileri, adli tıp asistanları, adli tıp uzmanları, adli bilimlerin farklı alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri başta olmak üzere tıp, hukuk, psikoloji, diş hekimliği, kriminoloji, sosyal hizmet, antropoloji gibi çok çeşitli adli bilimler alanında çalışanlara en son güncel literatür bilgileri yanında olgularla yeni perspektifler kazandıracak niteliktedir.

Editörlüğünü Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün yaptığı Türkiye’nin ilk “C-S-I” kitabı “Olgularla Adli Tıp & Adli Bilimler” 167 yazar tarafından yazılmış olup 95 ilginç adli olgu çözümlemesinden oluşuyor.

Kitapta Cinayet, İntihar, Trafik ve İş Kazaları, Çocuk İstismarı, Cinsel Şiddet, Cinsel İstismara Uğramış Çocukta Travma Onarımı, Beden Muayenesi, Kişilik Bozukluğunun Şiddet Davranışı ile İlişkisi, Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromu, Yaş Tayini, Olay Yeri İnceleme, Munchausen By Proxy Sendromu, İşkence, Seri Tecavüz, İnsan Ticareti, Akran Zorbalığı, Uyku İlişkili Şiddet, Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser Sendromu, Akademide Mobbing, Beyaz Kod, Sağlık Hukuku, Bilirkişilik, İlaç Uygulama Hataları, Obezite Cerrahisine bağlı Malpraktis, Beslenmeyi Reddetme, Lokal Anestezi Uygulaması Sonrası Ölüm, Hirudoterapi, Madde Testinden Kaçış, Metil Alkole Bağlı Ölüm, Çapraz Tolerans, Adli Psikoloji, Adli Antropoloji, Adli Odontoloji, Adli Dilbilim, Adli Belge İncelemesi (Çek, Senet, Yazı, İmza vs), Ateşli Silah Yaralanmaları, Nitrogliserin Esaslı Dinamit İmhası, Yorgun Mermi, LPG Parlaması, Likit Petrol Gaz Tankı Patlaması, Ölüm Molası, Paket Vücut Sendromu, Maluliyet, Moleküler Otopsi, Ani Beklenmedik Şüpheli Ölümler gibi çok daha fazla olgu ve çözümlemeleri yer alıyor.

Prof.Dr. Halis Dokgöz Kimdir?

Çorum’da doğdu. 1989 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1999’da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde Adli Tıp ihtisasını tamamladı. 2000-2004 yıllarında İstanbul Adli Tıp Kurumu 2.İhtisas Kurulunda çalıştı. 2005 yılında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda “Yrd. Doçent”, 2008 yılında “Doçent” ve 2014 yılında “Profesör” oldu. Halen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Mersin Üniversitesi Çocuk Koruma ve Araştırma Uygulama Merkezi kurucu müdürü olarak görev yapmaktadır.

Adli bilimler alanının hakemli uluslararası dergisi Adli Tıp Bülteni’nin 2013 yılından beri editörlüğünü yürütmektedir. 2019 yılında 52 akademisyenin katkılarıyla yayınlanan ve Türkiye’nin ilk uluslararası textbook nitelikli “Adli Tıp & Adli Bilimler” kitabının editörlüğünü yapmıştır. Ulusal ve uluslararası pek çok makale, araştırma ve kitap bölümleri yayınlanan Dokgöz, çocuk hakları, kadın hakları, şiddet, adli psikiyatri ve tıbbi malpraktis konularında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.

Bilimsel çalışmaları yanında karikatürle de uğraşan Dokgöz’ün,  Gırgır, Limon, Çarşaf, Hallo, ArteFacto, Buduar, Cumhuriyet, Bizim Gazete, Hürriyet, Milliyet, BirGün, Radikal ve Sabah gibi pek çok gazete ve dergide karikatürleri yayınlandı. Düzenli olarak Kılçık, Tıp Dünyası, Sendrom, Hiç, Fesat, Homur ve Hekim Forumu dergilerine çizdi. 2016-2018 yıllarında günlük olarak Hürriyet Gazetesi Çukurova’da Metafor köşesinde karikatürleri yayınlandı. 1989’da “Güneşin Girmediği Yere”, 2010’da “Çizgisel”, 2019’da “Metafor” ve 2020’de “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı yayınlandı. Halen Dünya Gazetesi, ve 221B Polisiye Kültür Dergisi’ne çizmeye ve yazmaya devam etmektedir.

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

Önceki Hikaye

Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel Yakında Netflix'te

Sonraki Hikaye

Lee Child'ın 61 Saat Romanı ve Jack Reacher Üzerine

En Son Yazılar