Melih Esen Cengiz’in Kaleminden: Bir Kadın Bir Cinayet

/
4 dakikalık okuma

Bir Osmanlı Yazı, Terk Edilmiş Manalar Cenneti, Kudüs’ün Güvercinleri, Marlene’in Yetimi ve Paylaşılamayan Cinayet kitaplarının yazarı Melih Esen Cengiz’in yeni romanı Bir Kadın Bir Cinayet raflardaki yerini alıyor.  

Melih Esen Cengiz’in, Altın Kitaplar etiketiyle çıkan yeni kitabı Bir Kadın Bir Cinayet, 1977 Mayıs’ında, Sirkeci Garı’na son seferini gerçekleştiren Orient Ekspress treninin bir yolcusunun Gülhane Parkı’nda ölü bulunması ve trenin bir başka yolcusu olan Gisela isimli yaşlı, Alman bir kadının cinayet zanlısı olarak tutuklanmasını konu ediyor. Gisela, masumiyetini haykırırken, okur, komiser Attila’nın tereddütleri ile morg müdürü Taylan’ın pişmanlığına şahitlik ediyor. Şehir 1 Mayıs olaylarının yarattığı etkiyle sarsılırken, hayalleri büyük bir acıyla yıkılan Ülkü’nün derin hüznüne ortak oluyor. Cengiz, Bir Kadın Bir Cinayet’te, zamanın dindiremediği, gerçeklerin üzerini örten bir hasretin sır perdesini aralıyor. 

Melih Esen Cengiz, Bir Kadın Bir Cinayet romanı ile ilgili, “Hiçbir birey bir gerçeğe tam anlamıyla sahip olamaz. Bu gerçek, bir sevgi, bir insan, bir güç, doğadan bir parça, maddi bir varlık, bir düşünce ya da hayal olabilir. Hep çabalarsınız, bedeninizin her bir tarafını, tüm duygu ve düşüncelerinizi kullanıp gerçeklere ulaşmayı hedeflersiniz. Sonunda engellerin sizi oyaladığı, yalanların üstünü örttüğü gerçeği elinizde tutar ve çıplak gerçeğe ulaştığınıza inanıp hemen gurur duyarsınız kendinizle. Aslında işte bu inanış doğru değildir. Gerçeğin ancak bir yanını, bir yüzünü görmektesiniz oysa. Evrende gerçeğe noktayı koyup ona sahip olan kimse olmadı, olmayacak da… Ama her zaman gerçeklere tam manasıyla sahip olmaya çabalayan bireyler olacak. İnsanlık var oldukça yadsınmayacak ve tartışılmayacak biricik gerçek, işte bu çaba olacak. Bir Kadın Bir Cinayet gerçeğin peşindeki çabaları sergileyen bir çalışma, bir başka çaba.” Yorumunda bulunuyor. 

MELİH ESEN CENGİZ HAKKINDA 

Melih Esen Cengiz, 1954 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğu Gönen’de geçti. Darüşşafaka Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde iktisat, ABD’nin New York eyaletindeki Syracuse Üniversitesi’nde işletme öğrenimi gördü. Uzun yıllar özel sektörde yönetici olarak çalıştı. 1992 yılında 1907 Fenerbahçe Derneği’ni kurdu. 2009 yılında Fenerbahçe’nin ilk yüzyılını anlatan Asr-ı Fener kitabını derledi ve yayıma hazırladı. 2010 yılında bir televizyonda spor tarihi üzerine programlar hazırladı ve sundu. Yazmaya, üniversite yıllarında Türk Sinematek’inde ve Türk Film Arşivi’nde düzenli olarak izlediği filmlerin etkisiyle senaryolarla başladı. İlk romanı Bir Osmanlı Yazı 2012 yılında Altın Kitaplar tarafından yayımlandı. Bu kitabı yine yayınevimizce yayımlanan Marlene’in Yetimi (2013), Terk Edilmiş Manalar Cenneti (2014), Kudüs’ün Güvercinleri (2016) ve Paylaşılamayan Cinayet (2018) adlı romanları izledi. Yazarın Bardaki Dante ve Kuşetlide Altı Kişi adlı iki perdelik tiyatro oyunları da bulunmaktadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 Fenerbahçe Derneği ve Darüşşafaka Cemiyeti üyesidir.  

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

Önceki Hikaye

Prof.Dr. Halis Dokgöz'ün Karikatür Sergisi İstanbul Schneidertempel Sanat Merkezi'nde açılıyor

Sonraki Hikaye

Tuna Kiremitçi 'den Polisiye Roman: Mezun Cinayetleri

En Son Yazılar