Polisiye edebiyatımızın duayen ismi akademisyen Celil Oker anılıyor

2 dakikalık okuma

Hikayeleriyle 221B Dergi’de okurlarla buluşan, polisiye romanların usta kalemi Celil Oker ölümünün 3. yılında anılıyor. Oker’in, öğretim görevlisi olduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden iş arkadaşları, öğrencileri ve sevenleri, 13 Mayıs 2022 saat 14:30’da İstanbul Bilgi Üniversitesi santralİstanbul kampüsü Kale Odası’nda bir araya geliyor. Buluşmada Celil Oker’in en sevdiği derslerini verdiği odaya “Celil Oker Fikir Odası” adı verilecek ve Oker’in arkadaşları onunla olan hikayelerini sevenleriyle paylaşacak.

221B Dergi’ye ilk sayıdan itibaren tüm enerjisiyle emek veren, 221B okurlarını nefis öykülerle buluşturan, unutulmaz Remzi Ünal karakterinin yaratıcısı, yerli polisiye yazınının usta kalemi Celil Oker’i, dergimizin 26. sayısında kapağımıza taşımıştık.

Polisiye roman yazarı ve akademisyen Celil Oker, 1952’de, Kayseri’de doğdu. Ortaokulu Talas Amerikan Koleji, liseyi Tarsus Amerikan Koleji’nde okudu. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1979’da mezun olan Celil Oker, ansiklopedi yazarlığı, çevirmenlik ve gazetecilik yaptıktan sonra 1983’de reklam yazarlığına başladı. Markom ve Merkez Ajans isimli şirketlerde çalıştıktan sonra Reklamcılık isimli şirketin kurucuları arasına girdi.

Oker, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Lisans Programı’nda 1998’den beri Reklam Tarihi, Reklam Yazarlığı, İleri Reklam Yazarlığı ve Pazarlama İletişimi Pratikleri derslerini, Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Programı’nda ise Hikaye Anlatıcılığı derslerini vermiştir. Bunun yanı sıra, Bilgi Eğitim kapsamında Yaratıcı Yazarlık Teknikleri atölyeleri düzenlemiştir.

İlk öyküleri, 1981 ile 1984 yılları arasında Yarın dergisinde yer aldı. 1999 yılında ilk romanı ‘Çıplak Ceset’ ile Kaktüs Kahvesi Polisiye Roman yarışmasını kazanan Celil Oker, ardından yarattığı dedektif Remzi Ünal karakterinin yer aldığı toplam 9 polisiye roman ve bir öykü kitabı yayınladı. “Genç Yazarlar için Hikaye Anlatıcılığı Kılavuzu” kitabını da kaleme alan Oker’in 221B dergisinde yer alan hikayeleri de polisiye edebiyat sevenleri tarafından ilgi gördü.

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

Önceki Hikaye

V for Vendetta: Faşizme Karşı Savaşan Bir Anarşistin Sıradışı Öyküsü

Sonraki Hikaye

Gerçek Suç, People Dergisi, Sevil Atasoy

En Son Yazılar