agatha christie

Agatha Christie Bibliyografyası

/
41 dakikalık okuma

Türkiye’nin tek polisiye dergisi 221B olarak, Mart-Nisan 2017 tarihli 8.sayımızda hazırladığımız “Agatha!” kapak dosyası paralelinde dergide yer veremediğimiz Agatha Christie bibliyografyasını sizlerle paylaşmaktan zevk duyarız.

İyi okumalar!

Agatha Christie Romanları

Agatha Christie kitapları

The Mysterious Affair at Styles (Ölüm Sessiz Geldi)

Basım Yılı: 1920

Agatha Christie’nin ilk romanı olan kitap Hercule Poirot’nun da ilk kez yer aldığı romandır. Romanda Styles St. Mary köyündeki Styles Köşkü’nde ilginç ve acayip şeyler olur. Köşkün sahibi yaşlı Bayan Inglethorp’un yardımcısı Bayan Howard evden çıktıktan sonra Bayan Inglethorp ölür. Tıbbi araştırmalar sonucu kadının kalp krizi sonucu ölmediği açıklanır. Bu sırada evde misafir bulunan Arthur Hastings, eski dostu Hercule Poirot ile karşılaşır ve ondan yardım ister. Hercule Poirot araştırmalara başlar.

The Secret Adversary (Gizli Düşman)

Basım Yılı: 1922

Agatha Christie’nin yarattığı Tommy ve Tuppence karakterlerinin ilk kez sahneye çıktığı romandır. Roman, Çarlık Rusya’sı dönemindeki uluslararası entrikaları, cinayetleri ve gerilimi anlatır.

Murder on the Links (Dersimiz Cinayet)

Basım Yılı: 1923

Dedektif Hercule Poirot, “Tanrı aşkına hemen gelin!” diye bir yardım çağrısı almıştır ama bu yardım çağrısına geç kalmış, milyoner Paul Renauld ölmüştür. Kurban, sırtı bıçaklanmış bir şekilde Merlinville’deki malikanesinin yanındaki golf sahasında, yeni kazılmış bir mezarın yanında bulunur.

The Man In The Brown Suit (Kahverengi Elbiseli Adam)

Basım Yılı: 1924

Anne Beddingfeld, babası öldükten sonra babasının hayranı Flemming’in Londra’daki evinde yaşamaya başlamıştır. Ve günün birinde, içindeki maceraya atılma isteği, Hyde Park’ın köşesindeki metro istasyonundaki kaza veya cinayetle iyice artar. Ve tek bir ipucuyla kendini Güney Afrika’ya giden bir gemide bulur.

The Secret of Chimneys (Köşkteki Esrar)

Basım Yılı: 1925

Arkadaşı için yerine getireceği basit bir angaryanın bir karakteri uluslararası bir cinayet komplosunun tam ortasına düşüreceği kimsenin aklının ucundan bile geçmezdi. Agatha Christie hariç…

Bu romanda, birileri ne pahasına olursa olsun Herzoslovakya’da monarşinin tekrar kurulmasına engel olmak istiyor. Scotland Yard ve Fransız Emniyeti Sûreté ise dönüp dolaşıp aynı noktada kilitleniyor. Ta ki Bacalar Köşkü’nde işlenen cinayet, bilinmezler düğümünün çözülmesini sağlayan ipucunu verene kadar.

0000000123309-1

The Murder of Roger Ackroyd (Roger Ackroyd Cinayeti)

Basım Yılı: 1926

Roman, Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika’nın Gizemli Yazarlarının yayımladığı “En iyi 100 polisiye roman” listelerinin her ikisinde de yer almıştır. Romanda ünlü dedektif Hercule Poirot emekliye ayrılarak King’s Abbot köyüne gelir ve kabak yetiştirmeye başlar. Ancak bu sırada köyde yaşayan bir dul kadının intiharı emekliliğine engel olacaktır.

The Big Four (Büyük Dörtler)

Basım Yılı: 1927

Dedektif Hercule Poirot yatak odasının kapısında üstü başı harap olmuş bir adam bulur. Bir süre sonra adam Hercule Poirot’ya bakarken yere yığılıp kalır. Bu olay, Poirot’u bir bilinmezin ortasında bırakmıştır. Dedektif birçok sorunun cevabını bulmak zorundadır. Bu adam kimdir? Şok mu geçirmektedir? Ama Poirot için asıl önemli olan şeylerden biri, bir kâğıt parçasına yazılmış “4” rakamının ne anlama geldiğidir.

The Mystery of the Blue Train (Mavi Trenin Esrarı)

Basım Yılı: 1928

Roman, zengin bir ailenin kızı olan Ruth Kettering’in mavi trende vahşi bir şekilde öldürülmesiyle başlıyor. Ortadaki tek şüpheli Ruth’un boşanmak üzere olduğu kocası Bay Kettering’dir. Ancak bu şüpheli cinayetin olduğu esnada trende bulunan dedektif Hercule Poirot ‘yu tatmin etmemektedir.

The Seven Dials Mystery (Dört Neşeli Arkadaş)

Basım Yılı: 1929

Uykucu bir arkadaşına şaka yapmak isteyen gençler, sekiz tane saat alıp onu korkutmayı planlamaktadır. Ancak arkadaşlarının cesediyle karşılaşmışlardır. Olayı çözmeye çalışan gençler gizli bir örgütü ortaya çıkartır. Bu romanda, Bill Eversleigh ile Başkomiser Battle’ı dedektif olarak görüyoruz.

The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)

Basım Yılı: 1930

Ölüm Çığlığı, Agatha Christie’nin onuncu polisiye romanıdır. Jane Marple karakterinin ortaya çıktığı ilk kitaptır. Roman 1930’da yayımlanmasına rağmen Aralık 1927’den itibaren, Agatha Christie’nin yazdığı, The Royal Magazine ve The Story-Teller Magazine dergilerindeki bazı polisiye öykülerinde Miss Marple karakteri görülmüştür.

The Black Coffee (Acı Kahve)

Basım Yılı: 1930

Roman aslında yine Agatha Christie’nin bir tiyatro oyunundan çevrilmiştir. 1934 yılının ilkbaharında Hercule Poirot İngiltere’nin en ünlü fizikçisi Sir Claud Amory tarafından evine davet edilir. Amory evinden yaşayanlardan birinin onun son buluşunu çalacağından şüphelenmektedir. Poirot, Yüzbaşı Hastings’i de yanına alarak Surrey’e gider ama geç kalır. Sir Amoy ölmüş, formül ise çalınmıştır.

The Sittaford Mystery (Sittaford Malikânesi’nin Gizemi)

Basım Yılı: 1931

Agatha Christie’nin Stephen King romanlarına adeta göz kırpan bu romanı karlı günlerde okumak için ideal. Romanda Dartmoor’da gözlerden uzak bir malikânede, küçük bir masanın etrafında toplanan altı kişi ruh çağırır. Ruh, “Albay Trevelyan, cinayete kurban gitti,” diye yazınca gerilim doruğa çıkar.

“Bu, gerçekten karabüyü müydü yoksa korkunç bir şaka mı?” diye düşünen altı arkadaş Trevelyan’ı bulunca bu sorunun cevabını da bulacaklardır. Ancak albayın evi çok uzaktadır ve kar yolları kapatmıştır. Oraya yürüyerek gidilmesi gerekmektedir.

Peril at End House (Cesetler Ağlamaz)

Basım Yılı: 1932

Poirot ve Hastings bir otelde dinlenirken genç bir kız gözlerinin önünde vurulmaktan kıl payı kurtulur. Daha sonra kızla konuştuklarında kızın birçok kazadan böyle kurtulduğunu öğrenirler. Demek ki bu işin içinde bir katil vardır. Poirot’nun kızı korumak için aldığı tüm önlemlere rağmen katil tekrar harekete geçer.

Lord Edgware Dies (Lord Edgware’ı Kim Öldürdü?)

Basım Yılı: 1933

Ünlü aktor Jane Wilkinson, eşi Lord Edgware’den ayrılmak istemekte ve bunun için cinayet bile işleyebileceğini aralarında ünlü dedektif Hercule Poirot ve Arthur Hastings’in de bulunduğu misafirlerinin önünde söylemektedir. Jane Wilkinson işi tatlılıkla halletmek için Hercule Poirot’dan Lord Edgware ile konuşması için yardım ister. Lord ise boşanmayı çoktan kabul ettiğini Hercule Poirot’a söyler. Hercule Poirot buna çok şaşırır. Ancak bir süre sonra korkunç biri olan Lord Edgware cinayete kurban gider.

0000000059213-1

Murder on the Orient Express (Doğu Ekspresi’nde Cinayet)

Basım Yılı: 1934

Christie’nin romanlarında sıkça yer verdiği kahramanı dedektif Hercule Poirot’nun Ortadoğu’dan kalkan Doğu Ekspresi’yle yolculuğu sırasında, trende bir cinayet işlenir ve Amerikalı yolculardan biri bıçaklanarak öldürülür. Tren idaresinden sorumlu Bay Bouc, cinayetin aydınlatılması için dedektif Poirot’dan yardım ister. Poirot da bu teklifi kabul eder ve tam yetkili olarak araştırmalarına başlar.

Why Didn’t They Ask Evans? (Neden Evans’a Sormadılar?)

Basım Yılı: 1934

Golf oynarken topu yamaçtan aşağı yuvarlanan Bobby Jones, topunu almak için aşağıya indiğinde kayalıkların arasında ölmek üzere olan bir adamla karşılaşır. Adam, son nefesini vermeden önce gözlerini açıp, “Neden Evans’a sormadılar?” der.

Bu sözleri bir türlü aklından çıkaramayan Bobby, arkadaşı Frankie’yle birlikte esrarı çözmeye kalkışır. Ama hesaba katmadıkları bir şey vardır; ölümcül bir tehlike onlarla yüzleşmeyi beklemektedir.

Three Act Tragedy (Üç Perdelik Cinayet)

Basım Yılı: 1935

Agatha Christie’nin, Hercule Poirot’yu arka planda bıraktığı ender ve sürükleyici romanlardan biridir. Romanda, eski bir aktör olan Charles Cartwright’ın evinde verdiği bir şölende ölen mıntıka rahibi Mr. Babbington’un cinayete kurban gitmiş olma ihtimali vardır.

Death in the Clouds (Ölüm Diken Üstünde)

Basım Yılı: 1935

Eser yayımlanmadan önce ABD’de The Saturday Evening Post dergisinde, sonra da İngiltere’de bazı dergilerde Death in the Air (Havada Ölüm) adıyla tefrika edilmiştir.

Romanda, La Bourget’den Croydon’a giden uçakta bulunan bir kadını ansızın bir eşekarısı sokar ve kadın ölür. Dedektif Hercule Poirot da aynı uçakta yolculuk etmektedir ve kadının arı sokmasından öldüğü ona inandırıcı gelmez.

The A.B.C. Murders (Cinayet Alfabesi)

Basım Yılı: 1936

Yeni türemiş bir seri katil kurbanlarını alfabetik sıraya göre öldürür ve kurbanların yanına ABC tren yolları tarifesini bırakır. Katil, dedektif Hercule Poirot’ya öldürmeye karar verdiği kişileri de önceden haber verir ve onunla dalga geçmeye çalışır. Hercule Poirot zeki bir katille karşı karşıya olduğunu düşünür ve bu cinayet vakası ilgisini çeker. Böylece Hercule Poirot, Hastings ve Japp’ın yardımlarıyla İngiltere’de kapsamlı bir seyahat yaparak katilin izin bulmaya karar verir.

Murder in Mesopotamia (Gece Gelen Ölüm)

Basım Yılı: 1936

Olayı bize Amy Heran adında bir hemşire anlatmaktadır. Bir ailenin yanında çalışan hemşire onlarla birlikte Irak’a gelir. Daha sonra ayrılarak Bağdat’ı gezer ve ünlü Arkeolog Dr. Leidner’dan bir iş teklifi alır. Arkeolog ondan paranoyak karısına bakmasını ister. Hemşire bu teklifi kabul eder ve kazıya katılır. Kadın, hemşirenin gelmesiyle oldukça rahatlar ve ona neden bu kadar korktuğunu açıklar. Ancak ölüm yine onu bulur. Cinayeti çözmek üzere Poirot gelir ve soruşturma başlar.

Cards on the Table (Briç Masasında Cinayet)

Basım Yılı: 1936

Roman, dört suçluya karşı dört dedektifi bir araya getiriyor. Köşkteki Esrar ve Dört Neşeli Arkadaş‘tan hatırladığımız Müfettiş Battle, Kahverengi Elbiseli Adam ve Nil’de Ölüm romanlarından hatırladığımız Albay Race, ilk kez sahneye çıkan Ariadne Oliver ve Hercule Poirot ile pek çok defa karşılaşıyoruz. Kısacası bu kitap sadece bir roman değil, aynı zamanda bir efsane.

Dumb Witness (Sessiz Tanık)

Basım Yılı: 1937

Emily Arundell, merdivenlerden düşerek hayatını kaybeder. Herkes Miss Arundell’in köpeğinin topuna basarak düştüğünü zannetmektedir. Ancak Miss Arundel ölmeden önce birinin kendisini öldürtmek istediğini düşünerek Hercule Poirot’ya bir mektup yazar. Mektup dedektife ulaştığında Miss Emily çoktan ölmüştür.

Death on the Nile (Nil’de Ölüm)

Basım Yılı: 1937

Genç, güzel ve zengin bir kadın olan Linnet Doyle istediği her şeye sahip olmuştur. Hatta en yakın arkadaşının sevdiği adam da sahip olduklarına dahildir. Linnet ve yeni kocası Simon balayı yapmak üzere Nil Nehri’ne doğru bir tekne gezisine çıkarlar ve orada dedektif Hercule Poirot ile tanışırlar. Başlangıçta keyif dolu bir gezi gibi görünmesine rağmen Poirot’nun adını koyamadığı bir şeyler olduğuna dahil içinde bir his vardır. Linnet Doyle’un öldürülmesi Poirot’yu haklı çıkarır.

Appointment with Death (Ölümle Randevu)

Basım Yılı: 1938

Emekli bir gardiyan olan Bayan Boynton, ailesiyle tatile geldiği Petra’da kayalıkların üzerinde ölü bulunur. Kadının kolundaki iğne izi tek delildir. Bu sırada, Petra’da bulunan dedektif Hercule Poirot, duruma el koyar ve olayın izini sürmeye başlar. Elinde çok fazla delil olmamasına rağmen zekası ve gri hücreleri ona yardım edecektir.

0000000059336-1

Murder for Christmas (Noel’de Cinayet)

Basım Yılı: 1938

Simeon Lee boğazı kesilerek öldürülür ve Güney Afrika’da onu zengin yapan elmas çıkarma günlerini hatırlamak için sakladığı, çakıltaşlarına benzeyen yontulmamış elmasları da kaybolur. Cinayeti çözmek için Hercule Poirot, Johnson ve Sugden elele verirler. Böylece korkunç gerçek ortaya çıkar.

Murder is Easy (Zehiri Kim Verdi?)

Basım Yılı: 1939

Wychwood adlı köyde yaşayan Miss Pinkerton çeşitli iddialarda bulunmaktadır. Söylediklerine göre bu sessiz ve sakin köyde iki cinayet işlenecektir. Üstelik kurbanlardan biri de köyün doktorudur. Kadın, olanları Scotland Yard’a anlatmak için yola çıkar. Kadının yeni tanıştığı Luke Fitzwilliam, onun söylediklerine inanmaz ve bunları saçma bulur. Ancak gazetede Dr. Humbleby’nin ölüm haberinin çıkması ve Miss Pinkerton’ın kazaya kurban gitmesi Fitzwilliam’ı şok eder.

And Then There Were None (Ten Little Niggers), (On Küçük Zenci)

Basım Yılı: 1939

Geçmişte verdikleri kararları, hataları ya da ihmalkârlıkları nedeniyle insanların ölümlerine yol açmış on kişi, bunu sır olarak saklamaktadır. Bu kişiler, günün birinde Una Nancy Owen adında birinden bir mektup alır ve tatil amacıyla Zenci Adası’ndaki gösterişli bir malikâneye davet edilirler. Sanki bilinmeyen bir güç bu sırların hepsinden haberdardır.

Sad Cypress (Esrarengiz Sanık)

Basım Yılı: 1940

Elinor Carlile ve nişanlısı Roddy Welman imzasız bir mektup alırlar. Mektup Elinor’un yaşlı ve hasta halası Laura Welman’la ilgilidir. Endişelenen çift yaşlı kadının yanına gider. Onların köşkte olduğu bir gece, sabaha karşı Bayan Welman vefat eder. Bayan Welman’ın tüm mirası Elinor’a geçer. Elinor paranın ufak bir kısmını halasının çok sevdiği bahçıvanın kızı Mary Gerard’a verir. Bir süre sonra Mary zehirlenerek öldürülür ve Elinor cinayet zanlısı olarak tutuklanır. Herkes onun katil olduğundan emindir. Bir kişi hariç: Hercule Poirot

One, Two, Buckle My Shoe (İskemlede Beş Ceset)

Basım Yılı: 1940

Başarılı bir dişçi olan Dr. Morley, ofisinde ölü bulunur. Ölümünün büyük ihtimalle intihar olduğu söylenir. Ancak ölmeden önce ona tedavi olan dedektif Hercule Poirot, vakanın intihar olmadığını düşünür.

Evil Under the Sun (Ölüm Oyunu)

Basım Yılı: 1941

Hercule Poirot, uzun zamandır beklediği tatili yapmak için Devon sahillerindeki Kaçakçılar Adası’na gider. Her şey yolunda giderken ünlü aktris Arlena Stuart’ın denizde cesedi bulunur.

N or M? (N veya M?)

Basım Yılı: 1941

II. Dünya Savaşı’nda Kraliyet Hava Kuvvetleri, Luftwaffe savaş uçaklarını İngiltere sınırlarının dışında tutmaya çalışırken, düşman içeride sinsi bir tehdit oluşturmaktadır. Nazi casusları sıradan vatandaş maskesi altında amaçlarına ulaşmaya çalışmaktadır. Artan baskı nedeniyle gizli haber alma servisi sıradışı iki casusa görev verir. Tommy ve Tuppence Beresford adındaki çiftin görevi deniz kenarındaki Sans Souci Pansiyonu’ndaki renkli kişiler arasında gizlenen haini bulup ortaya çıkarmaktır.

The Body in the Library (Cesetler Merdiveni)

Basım Yılı: 1942

Sabah uyanan Bautryler, kütüphanelerinde genç bir kadın cesedi bulur. Ceset, şık bir kadındır ve makyajı yüzüne gözüne bulaşmıştır. Peki, bu kadın kimdir? Buraya nasıl gelmiştir? Dedikoduların başlamasından korkan Bautryler bu esrarengiz olayı aydınlatması için Jane Marple’dan yardım ister.

Five Little Pigs (Beş Küçük Domuz)

Basım Yılı: 1942

Çapkınlığıyla tanınan genç, yakışıklı ve ünlü bir ressam olan Amyas Crale sebepsiz bir şekilde öldürülür. Geride çözümlenemeyen pek çok soru ve şüpheli vardır. Bu ölüm yüzünden ressamın karısı suçlanır. Yıllar sonra genç bir kadın, babasını öldürmekle suçlanan annesinin masumiyetini ispatlamaya çalışır ve bunun için Hercule Poirot’dan yardım ister.

The Moving Finger (Cinayet Reçetesi)

Basım Yılı: 1942

Geçirdiği bir kazadan sonra doktor tarafından istirahat etmesi önerilen Jerry, kızkardeşi Joanna ile yerleştiği ufak bir kasabada kendini birçok kişiye yollanan imzasız mektupların ve cinayete varan olayların içinde bulur. 144 sayfalık romanda Miss Marple’ın 100. sayfada ortaya çıkması onu oldukça ilginç kılmaktadır.

Towards Zero (Sıfıra Doğru)

Basım Yılı: 1944

Ünlü tenisçi Nevile Strange ve karısı Kay mutlu bir evlilik sürmektedir. Nevile Audrey ile karşılaştıktan sonra akrabası Lady Tresslian’ı aynı zamanda ziyaret etmeleri gerektiğini karısı Kay’e söyler ve eylül ayında Lady Tresslian’ın evinde bir araya gelinir. Herkes çok gergindir.

Bir akşam, birçok konuğun olduğu sırada yaşlı avukat Mr. Treves geçmişte işlenen bir cinayeti anlatır. Daha sonra Mr. Treves otelinde kalp krizi geçirir ve ölür. Bu olayın ardından Lady Tressilian odasında vahşice öldürülür. Sizce bu cinayetlerin yıllar önceki o olayla bir ilgisi var mıdır?

Death Comes as the End (Yılan İçini Döktü)

Basım Yılı: 1944

Yazarın tek tarihi polisiye romanıdır. Antik Mısır’da geçer. Ka rahibi İmhotep, çocuklarıyla birlikte yaşarken genç ve güzel bir odalık getirmiştir. Herkesin nefretini kazanan kadının ölümüyle lanet başlar.

Sparkling Cyanide (Şampanyadaki Zehir)

Basım Yılı: 1945

Rosemary Barton tanıştığı her insanda güçlü duygular uyandıran güzel bir kadındır. Ne yazık ki bir olay sırasında uyandırdığı başka bir güçlü duygu onun sonunu hazırlayacaktır.

The Hollow (Hollow Malikânesi Cinayeti)

Basım Yılı: 1946

Lucy Angkatell’in köydeki evine öğle yemeği için davet edilen Hercule Poirot tatsız bir olayla karşılaşır. Kanlar içinde bir adam yüzme havuzunun yanında yatmaktadır. Başucunda duran karısının elinde bir tabanca vardır.

Taken at the Flood (Şeytan Dönemeci)

Basım Yılı: 1948

Olaylar bir kulüpte eski bir memur olan emekli bay Porter’ın gazetede bir haber görmesiyle başlar. Haberde Londra’daki depremde Gordon Cloade’ın evinin yıkıldığı ve kurtulanlar arasında sadece yeni evlendiği karısı ve karısının abisi olduğu yazmaktadır.

0000000590060-1

Crooked House (Çarpık Evdeki Cesetler)

Basım Yılı: 1949

Leonides ailesinin sürdürdüğü mutlu yaşamları, büyükbabaları Aristide bir insülin iğnesiyle cinayete kurban gidince bozulur. Bütün ipuçları cinayeti aileden birinin işlediğini gösterir. Bu yüzden cinayeti çözme görevini Sophia’nın nişanlısı Charles Hayward üstlenir.

A Murder is Announced (Cinayet İlanı)

Basım Yılı: 1950

Yerel gazetede çıkan bir ilan, Chipping Cleghorn köyü sakinlerini heyecanlandırır. İlanda 29 Ekim Cuma günü saat 18.30’da Little Paddocks’da cinayet işleneceği yazmaktadır. Harika bir Miss Marple romanı.

They Came to Baghdad (Bağdat’a Geldiler)

Basım Yılı: 1951

Yazar, değindiği birçok politik konunun yanı sıra çift kutuplu dünya düzenine de dikkat çekiyor.

Mrs McGinty’s Dead (Bayan McGinty’nin Ölümü)

Basım Yılı: 1952

Bayan McGinty’nin başına yediği darbe ölümüne neden olmuştur. Tüm şüpheler kadının pansiyoneri James Bentley üzerinde toplanır.

They Do It with Mirrors (Zarif Bir Cinayet Gecesi)

Basım Yılı: 1952

Stonygates’teki genç suçluların ıslah edildiği bir vakfın sahibi olan Carrie Louise’i ziyaret eden Miss Marple tehlikenin yaklaşmakta olduğunu hisseder. Bir gece suçlu gençlerden biri, vakfın yöneticisini silahla öldürmeye çalışınca korkuları gerçekleşir. Yönetici, yara almadan kurtulur ama malikânenin diğer tarafındaki beklenmeyen ziyaretçi, onun kadar şanslı değildir.

After the Funeral (Cenazeden Sonra)

Basım Yılı: 1953

Richard Abernethie’nin ani ölümü bütün aileyi derinden etkiler. Aile avukatının vasiyetnameyi okuduğu sırada Richard’ın kızkardeşi Cora’nın, “Olay çok güzel örtbas edildi. Ancak Richard cinayete kurban gitti değil mi?” sorusu üzerine aile ikiye bölünür. Bu durumda çaresiz kalan aile avukatı tek çareyi eski dostu Hercule Poirot’dan yardım istemekte bulur.

A Pocket Full of Rye (Porsuk Ağacı Cinayeti)

Basım Yılı: 1953

Rex Fortuscue zengin bir işadamıdır. Ancak parasını son zamanlarda savurganca harcamaktadır. İşyerinde zehirlenerek ölür. Kurbanın cebinde bir avuç çavdar bulunur. Jane Marple olaya müdahale eder ve en önemli ipucunu aklına bir anda gelen bir çocuk şarkısıyla bulur.

Destination Unknown (Bilinmeyen Hedef)

Basım Yılı: 1954

Çok sayıda biliminsanı bir anda ortadan kaybolur. Bu durum gizli servisleri ve kamuoyunu oldukça endişelendirmektedir.

Spider’s Web (Sevimli Örümcek)

Basım Yılı: 1954

Sevimli Örümcek, Agatha Christie’nin bir tiyatro oyunundan romana çevrilmiştir. Romanda hırslı ve zeki Janie Cox, yıllar sonra okul arkadaşı Florence Bravo’yla karşılaşmasından sonra kendisini hiç ummadığı olaylar içerisinde bulmaktadır.

Hickory Dickory Dock (Üç Yanlış Üç Ceset)

Basım Yılı: 1955

Öğrencilerin kaldığı bir pansiyonda çeşitli hırsızlıklar yaşanmaktadır. Bu hırsızlıklar Hercule Poirot’nun ilgisini çekmez. Ancak daha sonra çalınanların listesine bakan Poirot, ilginç bir durumun içinde olduğunu anlar. Çünkü çalınanlar bir steteskop, bir kutu çikolata, parçalanmış bir bez parçası ve çorbadan çıkan bir elmas yüzüktür.

Dead Man’s Folly (Sonuncu Kurban)

Basım Yılı: 1956

Ünlü yazar Ariadne Oliver, panayırda yapılacak bir polisiye gösterinin senaryosunu yazması için Deon’daki bir malikâneye davet edilir. Ancak Oliver’ın anlayamadığı şeyler vardır ve oyunculardan bazılarının davranışları şüphelidir. Bunun üzerine Miss Oliver, dostu Hercule Poirot’u davet eder.

4.50 from Paddington (16.50 Treni)

Basım Yılı: 1957

Elspeth arkadaşı Jane Marple’ı ziyarete giderken başka bir vagonda bir adamın bir kadının boğazını sıktığını görür. Bunu tren yetkililerine anlatmak ister ama ne kanıt ne de görgü tanığı vardır. Ona inanabilecek tek kişi olan Jane’e gördüğü her şeyi anlatır.

Ordeal by Innocence (Şahidin Gözleri)

Basım Yılı: 1958

Londra’nın zengin ailelerinden Argyle’lerin malikânesi korkunç bir cinayetle sarsılır. Zengin, güzel ve iyi yürekli Bayan Argyle çalışma odasında başına şömine maşası vurularak öldürülmüştür. Tüm şüpheler evin oğlu Jacko Argyle’yi işaret eder. Mahkeme Jacko’yu ömür boyu hapse mahkûm eder ve genç adam cezaevinde zatürreeden ölür. Bundan iki yıl sonra Doktor Arthur Calgary adında biri ortaya çıkıp cinayetle ilgili yeni bilgiler ortaya atar.

The Unexpected Guest (Beklenmeyen Misafir)

Basım Yılı: 1958

Tiyatro oyunundan romana çevrilen bir eserdir. Romanda Güney Galler’de yoğun siste bir adam, yolunu kaybeder ve arabası bir çukura yuvarlanır. Yardım aramak için girdiği evde kocasını öldürdüğünü iddia eden ve elinde silah bulunan bir kadınla karşılaşır.

Cat Among the Pigeons (Kapı Tekrar Vuruldu)

Basım Yılı: 1959

“Kapı usulca itilerek aralandı. Fakat sadece bir santim. Kapının kanadı arkaya dayalı şifonyere çarparak durdu. Bir an derin bir sessizlik oldu. Sonra kapıya usulca vuruldu. Julia, nefesini tuttu. Etraf mezar sessizliğine bürünmüştü. Kapı tekrar vuruldu. Ama yine usulca, sinsice… Kapıya vuran sanki azraildi.”

The Pale Horse (Ölüm Büyüsü)

Basım Yılı: 1961

Yaşlı bir din adamı öldürülmüştür. Katil telaş içinde kurbanın ceplerini araştırmış ama aradığı şeyi Peder Gorman’ın yırtık cüppesinde bulamamıştır. Katilin aradığı nedir? Birkaç saat önce ölüm döşeğinde yatan kadın, pedere neler itiraf etmiştir?

The Mirror Crack’d from Side to Side (Ve Ayna Kırıldı)

Basım Yılı: 1962

Eser, 1963’te ABD’de daha kısa bir adla The Mirror Crack’d adıyla da yayımlanmıştır. Kitabın İngilizce özgün adı Türkçede “Ayna Baştan Başa Çatladı” anlamına gelmektedir. Romanın adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson’un “The Lady of Shalott” adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Miss Marple da bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

The Clocks (Ölüm Saatleri)

Basım Yılı: 1963

Shelia Webb kendisine gelen bir telefon üzerine Wilbraham Crescent 19 numaraya gider ve evde orta yaşlı bir adamın cesediyle karşılaşır. Hercule Poirot’un olaya dahil olmasıyla işlerin akışı değişecektir.

A Caribbean Mystery (Ölüm Adası)

Basım Yılı: 1964

Karayip güneşinin tadını çıkaran Miss Marple huzursuz günler geçirmektedir. Evet, sıcak hava romatizmalarına iyi gelmiştir ama bu cennet gibi yerde heyecandan eser yoktur. Ya da öyle olduğunu sanmaktadır…

At Bertram’s Hotel (Cinayetler Oteli)

Basım Yılı: 1965

Geleneksel bir dekor, görkemli bir yapı ve esrarengiz havasıyla Cinayetler Oteli Jane Marple için ideal bir yerdir.

Third Girl (Üçüncü Kız)

Basım Yılı: 1966

Londra’da bir apartman dairesinde yaşayan üç kızdan biri, Hercule Poirot kakaosunu içerken yanına gelir bir cinayet işlediğini söyler.

Endless Night (Geceyarısı Cinayeti)

Basım Yılı: 1967

Kendi halinde bir genç olan Mike Rogers yerlilerin Çingene Çergisi dediği ve lanetli olduğunu söyledikleri bir arazide Ellie adında güzel bir kızla tanışır. Arkadaşlıkları aşka dönüşür. Ellie oldukça zengindir ve reşit olur olmaz Mike’la evlenirler. Ancak yakınlarda yaşayan ve daha önce birkaç defa onları uyaran çingene Esther kehanetlerde bulunur ve büyük bir felaket yaşanacağını söyler.

By the Pricking of My Thumbs (Pembe Evdeki Ölü)

Basım Yılı: 1968

Tommy ve Tuppence, huzurevinde kalan teyzelerini ziyaret ettiklerinde yaşlı kadınların oradaki doktorlardan kuşkulanmalarını ve bazı tersliklerden bahsetmelerini önemsemezler. Ne de olsa teyzeleri huysuz ihtiyarın tekidir. Ama dedektiflerimiz yanıldıklarını çok geçmeden anlayacaktır.

Hallowe’en Party (Elmayı Yılan Isırdı)

Basım Yılı: 1969

Ariadne Oliver, arkadaşının verdiği Cadılar Bayramı partisine katılmak için Woodleigh Common’a gider. Partide genç bir kız herkesin yanında Ariadne Oliver’a bir cinayete tanık olduğunu söyler. Kız aynı gece, parti sırasında, su dolu küvette ölü bulunur.

Passenger to Frankfurt (Frankfurt Yolcusu)

Basım Yılı: 1970

Dışişleri mensubu Sir Stafford Nye, Uzakdoğu’daki görevinden dönerken Frankfurt Havaalanı’nda garip bir durumla karşılaşır. Yanına yaklaşan bir kadın ilginç bir istekte bulunur.

Nemesis (Ölüm Meleği)

Basım Yılı: 1971

Jane Marple beklemediği bir anda hiç beklemediği birinden mektup alır. Yapmış olduğu yolculuklardan birinde tanıştığı Bay Rafiel’den gelen mektup yaşlı kadını hayrete düşürür.

0000000059246-1

Elephants Can Remember (Filler de Hatırlar)

Basım Yılı: 1972

Adriadne Oliver, kitaplarında hep “Kim kimi öldürdü?” konusunu işler. Ama bu sefer olaylar farklı şekilde gelişmeye başlamıştır. “Katil kim?” sorusunun cevabı yazarın kendi geçmişinde meydana gelen bir cinayette yatmaktadır.

Postern of Fate (Kader Kapısı)

Basım Yılı: 1973

Tommy ve Tuppence artık yaşlanmıştır ve sakin bir yerde mutlu bir yaşam sürmek istemektedir. Bu yüzden Londra’ya çok uzak olmayan bir köyden eski bir köşk satın alırlar. Çift, eve eşyalarını yerleştirirken, kütüphande Kara Ok adında bir çocuk kitabı bulurlar. Kitabın bazı satırları kırmızı çizgilerle çizilmiştir. Bu çizgilerden ortaya şöyle bir mesaj çıkmaktadır: “Mary Jordan’ın ölümü normal değildi.”

Curtain (Ve Perde İndi)

Basım Yılı: 1975

Eser, son Poirot romanıdır ve okunmayı kesinlikle hak eder. Arthur Hastings yine eski dostuna yardım ediyor elbette.

Sleeping Murder (Uyuyan Ölüm)

Basım Yılı: 1976

Bu romanla da Miss Marple’la vedalaşıyor okur. Ama hem Poirot hem de Marple hâlâ yaşıyor.

Kısa Öykülerden Oluşan Kitapları

hercule poirot

Poirot Investigates (Poirot Kanıt Peşinde) / Basım Yılı: 1924

Partners of Crime (Suç Ortakları) / Basım Yılı: 1929

The Mysterious Mr. Quin (Ölümün Tam Zamanı) / Basım Yılı: 1930

The Thirteen Problems (Cinayetler Kulübü) / Basım Yılı: 1932

The Hound of Death (Kanatların Çağrısı) / Basım Yılı: 1933

Parker Pyne Investigates (Parker Pyne İz Üzerinde) / Basım Yılı: 1934

Murder in the Mews (At Yolundaki Cinayet) / Basım Yılı: 1937

The Labours of Hercules (Hercule’un On İki Görevi) / Basım Yılı: 1947

Three Blind Mice and Other Stories (Fare Kapanı) / Basım Yılı: 1950

The Adventure of the Christmas Pudding (Noel Kekinin Gizemi) / Basım Yılı: 1960

Poirot’s Early Cases (Hercule Poirot İz Üzerinde) / Basım Yılı: 1974

Miss Marple’s Final Cases and Two Other Stories (Miss Marple’ın Son Maceraları) / Basım Yılı: 1979

While the Light Lasts and Other Stories (Işıklar Sönünce) / Basım Yılı: 1997 (Agatha Christie’nin ölümünden yirmi bir yıl sonra bulunan bu yedi yeni öyküsü daha önce hiçbir yerde yayımlanmamıştır. Kitap ayrıca “En İyi Agatha Christie Kitapları” listesinde yer almaktadır.

Çağla Üren

1994, Bakırköy doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Üniversite yıllarında çeşitli kültür sanat sitelerinde yazarlık yaptıktan ve kitap çalışmalarında yer aldıktan sonra medya sektörüne girdi. 2019'dan bu yana dış haber editörü olarak çalışıyor.

behzat ç
Önceki Hikaye

Ekranda ve Beyazperdede Polisiyenin Güçlü Kadınları

221b 8. sayı
Sonraki Hikaye

221B Dergi’den Agatha Christie’li 8.Sayı

En Son Yazılar