“Yıl Dökümü”: Selin Bak’ın 2022 Seçkisi

11 dakikalık okuma

Çoğumuzun hemfikir olduğu üzere 2022 çok zor bir yıldı. Ekonomik kriz, sıradanlaşan şiddet ve suç iklimi, hukuksuzluklar, siyasi krizler… Pek çoğumuz bu boğucu atmosferde kitaplara, filmlere, dizilere, tiyatro oyunlarına, dost sohbetlerine, kültür sanat etkinliklerine sığındık.
221B yazarlarına 2022’de okuduklarını, izlediklerini, ürettiklerini değerlendirmelerini istedik. Elbette 2023’e dair beklentilerini de sorduk…

Konuğumuz, 221B’de polisiye romanlara dair yazıları ilgiyle takip edilen Selin Bak…

2022, bir yazar olarak nasıl geçti sizin için? Neler yaptınız, nelerle meşgul oldunuz?

Ne sen sor, ne ben söyleyeyim tadında geçti. 🙂 Aslında iş anlamında çok doyurucu bir yıl oldu benim için. Çok fazla okudum, fazlaca yazdım. Hayatımda ilk defa sevgili Banu Akeloğlu’nun yazdığı bir öyküyü seslendirdim ve oldukça keyif aldım.

Canım 221B’ye, Dedektif Dergi’ye ve Polisiye Durumlar sitesine kitap incelemeleri yazdım. Dedektif Dergi’nin düzenlediği Zehirli Kalem Polisiye Öykü Yarışması’nda jüri üyesiydim. Birbirinden güzel 33 öykü okudum. Sanırım yakın zamanda dereceye girenlerin öykülerini de bir kitapta okuyacağız.

Bu soruları yanıtladığım esnada, sevgili Çağatay Yaşmut ile beraber kaleme aldığımız bir öykü, Dark İstanbul’un Polisiye Antoloji serisi Dark Polisiye 4‘te okurlarla buluştu. Çok heyecanlıyım bundan dolayı. Çünkü basılı ilk öyküm olacak ve üstelik Çağatay Yaşmut adıyla adımın yan yana olması ayrıca gurur verici. Ayrıca bu sene çok fazla seyahat ettim. Bunun yanında kendi işime de devam ettim tabii harıl harıl. Şu an düşündüm de gerçekten çok dolu bir sene olmuş benim için.

2022’de bir okur olarak en sevdiğiniz yerli ve çeviri kitaplar hangileri oldu?

Çevirilerden ilk aklıma gelen İthaki’den çıkan Japon klasikleri kesinlikle ilk aklıma gelenler oldu. Onlar nasıl kitap öyle!.. Yine çevirilerden Donna Leon’un Brunetti serisi, Andrea Camilleri’nin Komiser Montalbano’su, Michael Connelly, Colin Dexter’ın Başkomiser Morse’u, Henning Mankell’in Kurt Wallander’ı, Jim Thompson’un manyak şeriflerini sayabilirim. Tabii çok fazla var ama ilk etapta aklıma gelenler bunlar oldu.

Türk yazarlara gelirsem ayırmam zor çünkü hepsi benim bebeklerim, nasıl ayırayım onları? Ama birkaç isim telaffuz et dersen; Nurgül Çelebi’nin Tanrı Dağı beni çok etkilemişti.

Algan Sezgintüredi ve Mesut Demirbilek ikilisinden Kavgaz/Çantacı, çok iyiydi. Emrah Poyraz ve Ulaş Özkan ikilisinin Kör Kanun‘u çok güzeldi keza Kristal Kelepçe Ödülü’nü de aldı kitap.

İlyas Barut’la tanıştım bu sene, iki kitabı da çok keyifliydi, beğenerek okudum. Yakın zamanda kaybettiğimiz Ender Sevinç’in Kod Adı Majestik yine aklıma gelen bir lezzetli kitap daha.

Aras Gençtürk’ün ilk romanı Kâbus çok iyiydi. Bu kitap da polisiyeye teşvik ödülü aldı zaten Kristal Kelepçe’de. Elçin Poyrazlar’ın ikinci Suat Zamir kitabı Kayıp Yüz yine çok beğenerek okuduğum bir kitaptı.

2022’de izlediğiniz ve önermek istediğiniz dizi ve filmler nelerdir?

Açıkçası izlediğim filmler bir elin parmağını geçmez. Onları da beğenmedim zaten. Ama dizi dersen liste uzun, hazırsak başlıyorum.

Öncelikle bu sene Güney Kore batağına düştüğümü belirtmek isterim. Bir girdim çıkamıyorum. İzledikçe noodle yedim, izledikçe kimchi yapmayı öğrendim. İlk aklıma gelen, aslında aklımdan hiç çıkmayan dizi kesinlikle Mouse. Sonra Stranger, Tunnel, Tree With Deep Roots, Partners of Justice, The Guest, Beyond Evil, Squid Game ve Train çok severek izlediğim Kore dizileriydi.

Dahmer, Killing Eve, The Sandman, Interrogation, Mare of Easttown, Black Bird… En baştan başlayarak canım Reddington’um yani The Blacklist, Tokyo Vice izlediğim diğer dizilerdi.

Türk yapımlarında aslında beni çok etkileyen bir dizi olmadı ama şimdi ilk aklıma gelen Mezarlık. Alef fena değildi ama ben olsam sonunu başka bağlardım. Şimdi aklıma geldi, Andropoz, çok beğenerek izledim bu diziyi.

Yüzüklerin Efendisi- Güç Yüzükleri ve House of Dragon kesinlikle 2022’nin en sevdiğim dizileriydi.
Tabii ara ara eskiden izlediğim ve elli kere daha izlesem bıkmayacağım dizilerime de göz attım; Fringe, Criminal Minds ya da Bones bunlara örnek verebileceklerim.

Şimdi Behzat Ç. Çekiç ve Gül’e bir hevesle başladım. Eski sezonlarını keyifle izlemiştim. İlk bölüm itibarıyla beni tatmin etti diyebilirim. Heyecanla yeni bölüm bekliyorum.

2023 için projeleriniz nelerdir?

Tamam, söylüyorum; bitirmek üzere olduğum bir çalışmam var. İlk etapta onu bitirip teslim etmek istiyorum. Kitap okumaya ve irdelemeye devam edeceğim elbette. Çok zevk alıyorum bundan. Bazen okurlar bana fotoğraflar gönderiyor, inceleme yazdığım kitapları topluca alıyorlar. Hatta okuyup çok sevdiklerini söylüyorlar, bunlar beni çok mutlu ediyor. Elbette herkesle aynı çizgide olmak imkânsız ama genelde beni okuyanlar zaten tercihler anlamında bana yakın olan insanlar.

Aslında bir de polisiye podcast yapma projemiz var, yine bir yazarla. Henüz dillendirmeyeyim, yakında netleşir. Aslında Prof. Dr. Halis Dokgöz’le de bir şeyler yapmak istiyorum ama henüz kendisinin bundan haberi yok, bunu okuyunca öğrenecek.

Aslında 2023 deyince en büyük hayalim ne biliyor musun? Bu sene gidemediğim ve bu nedenle çok içimin acıdığı TÜYAP’a seneye katılımcı olarak gitmek. Ve buna da az kaldı.

Son yıllarda okuduğunuz/izlediğiniz polisiye işler arasında 221B okurları da mutlaka bu esere zaman ayırmalı diye düşündükleriniz hangi eserler olur?

İlk aklıma gelen Martin Beck serisi. Muhakkak okunmalı. Yine Mankell’in Wallander serisi muhakkak her polisiyecinin okuması gereken serilerden. Dark Polisiye serisini de öneririm tüm polisiyeseverlere. Usta yazarların şahane öykülerinin toplandığı bu antolojiler, henüz yazarlarla tanışmamış olanlar için bence lezzetli bir başlangıç olur.

Yukarıda da dediğim gibi Donna Leon, Colin Dexter, yine muhakkak okunmalılar arasında. Patricia Highsmith’in eserleri de kesinlikle okunası. 2022 değil ama daha önceden okuduğum ve bayıldığım Jeremiah Healy, Lawrence Block, Jodi Picoult, Ian Rankin, Dorothy L. Sayers, Dashiel Hammett, Chris Carter, S.S. Van Dine, Georges Simenon, Erle Stanley Gardner, Raymond Chandler polisiyeseverlerin muhakkak okuması gerektiğini düşündüğüm yabancı yazarlar.

Türk yazarlarda elbette Cenk Çalışır, Günay Gafur, Coşkun Büktel, Ahmet Karcılılar, Aslı Tohumcu, Çağatay Yaşmut, Alper Kaya, Esra Türkekul, Ayfer Kafkas, Cem Akaş, Mehmet Murat Somer, Nuray Atacık, Esmahan Aykol, Ender Sevinç… Açıkçası Türk yazarları yazmakla bitiremem, en iyisi tüm Türk polisiyesini hatmetsinler.

Son yıllarda diye sordun ama tüm yıllardan bahsetmek istiyorum zira çok fazla değiller: Öncelikle Pulp Fiction, Goodfellas, Hannibal serisi, Leon, Reservoir Dogs, L.A. Confidential, Chinatown, The Secret in Their Eyes, Salinui Chueok, Gone Girl, Shutter Island, The Maltese Alcon izlediğim filmler arasında en sevdiklerim diyebilirim.

2023’e dair 221B okurları için dileklerinizi, beklentilerinizi öğrenmek isteriz…

2023’e girmemize çok az kaldı ama etrafıma baktığımda geçen yıllardaki gibi bir heyecan görmüyorum. Bende de yok tabii. Kendim için tek bir dileğim var, evrene mesajı gönderdim ben… Ama öncelikle 221B okurlarına çok sevilecekleri ve mutlu olacakları bir yıl diliyorum. Herkesin, gerek iş gerekse özel hayatında tüm beklentilerinin karşılandığı, bir ellerinin yağda bir ellerinin balda olduğu, bol paralı, sevdiceklerinin ellerini sımsıkı tuttuğu, hiç bırakmadığı bir sene olsun. Türk yazarların kitap satışlarında patlama olduğu ve kâğıt fiyatlarının düştüğü bir yıl olsun. Herkes kolayca kitaplara ulaşabilsin istiyorum. Bir de TÜYAP o kadar uzakta olmasın 2023’te. Yenikapı olur, ne bileyim Bostancı olur, en azından İstanbul içinde olsun…

Yeni yıl eskisini aratmasın, herkese şahane bir yıl diliyorum.

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

Önceki Hikaye

"Yıl Dökümü": Onur Bayrakçeken'in 2022 Seçkisi

Sonraki Hikaye

"Yıl Dökümü": Bülent Ayyıldız'ın 2022 Seçkisi

En Son Yazılar