Eylül ayından itibaren yayıncılık dünyası hareketlenir, “sezon” açılır. Pek çok kitap peş peşe okurla buluşmaya başlar. Yayınevleri pandemi ve her gün daha da zorlaşan ekonomik koşullara rağmen üretmeye devam ediyor. Biz de yayımladığı kitapları/serileri merakla beklediğimiz yayınevlerinin editörleriyle görüştük, pandeminin yayın programına etkisini ve polisiyeseverleri yeni yayın döneminde hangi kitapların beklediğini öğrendik.
Dosyamızın bugünkü konuğu, Sarı Odanın Esrarı gibi polisiye klasiklerini de yayımlamaya başlayan Çınar Yayınları ’nın editörü Yankı Enki. Yankı Enki ile Çınar Yayınları ’nın önümüzdeki dönemde neler yayımlayacağını konuştuk.
Geçtiğimiz yayın döneminin önemli bir bölümü pandemi koşullarında geçirdik maalesef, bu nedenle yayın planında ertelediğiniz ya da şimdilik vazgeçtiğiniz polisiye romanlar oldu mu?
Evet, planlarımızı askıya aldığımız ya da yavaşlattığımız kitaplar oldu. İlkbaharda yayımlamak istediğimiz sürpriz bir İsveç polisiyesi başta olmak üzere birkaç kitabı ertelemek durumunda kaldık.
2020-2021 yayın döneminde yayın tarihi kesinleşmiş yeni çeviri polisiye romanlar/yazarlar var mı listenizde?
Aslında 2020’de polisiye, gerilim, gizem gibi türlere ağırlık vermeye karar vermiştik fakat malum koşullar nedeniyle okurlarımızla buluşturamadığımız kitapları yavaş yavaş da olsa yeni dönemde yayımlamak istiyoruz. Bunlardan birini açıklamak gerekirse, Hanna Jameson’ın yazdığı ve Netflix’te uyarlamasını izleyeceğimiz The Last adlı romandan bahsedebiliriz. Bu romanda da yayın programımızdaki çoğu eser gibi çeşitli türler iç içe geçiyor. Bu polisiye, psikolojik gerilim ve distopyanın kesiştiği sürükleyici kitabı Gamze Bulut çevirdi.
Yeni yayın döneminde telif polisiye romanlar konusunda nasıl bir programınız olacak? Yeni dosya kabul ediyor musunuz yahut yeni/ilk kitaplarını yayımlayacağınız polisiye yazarları var mı?
Pandemi ve karantina döneminde böyle bir çalışma yapmak mümkün olmadı ama ilerleyen aylarda bir ya da birkaç sürprizimiz olabilir. Şu anda tarihi kesinleşmiş bir çalışmamız yok.
Sarı Odanın Esrarı’nı yayımladınız, listenizde klasik polisiyelere dair bir yayın planı var mı?
Evet. Kara Çınar başlıklı dizimizden çıkacak iki kitap var sırada. Sarı Odanın Esrarı’nın devam romanı niteliğindeki Siyahlı Kadının Parfümü’nü yine Birsel Uzma çevirisiyle yayımlamak üzereyiz. Bir de Klasik Korku ve Klasik Bilimkurgu’dan sonra Klasik Polisiye Öyküler derlememiz de yakında yayımlanacak.
Kusursuz Cinayet romanını yayımladınız. Çin’den başka polisiye romanlar yayımlamayı planlıyor musunuz? Ayrıca farklı ülkelerin, belki bu zamana kadar çok da yayımlanmamış ülkelerin polisiyelerine dair bir planınız var mı?
Çin’den başka bir kitap şu anda programımızda yok. Farklı ülkelere sıra gelmesi için biraz daha zamana ihtiyacımız var.
Yayın listenizden, belki çok fark edilmediğini ya da mutlaka okunması gerektiğini düşündüğünüz hangi polisiye romanları önerirsiniz türün tutkunları için?
Öncelikle, bir roman değil ama, Kanlakarışık adlı polisiye öyküler derlemesinin kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyoruz. Algan Sezgintüredi editörlüğünde hazırlanan ve Türkiye Polisiye Yazarları Birliği’nin ortak öykü kitabı olan Kanlakarışık her polisiye okurunun kütüphanesinde bulunmalı. Bunun yanında sadece bir polisiye olmayan ama içerdiği polisiye ve gerilim unsurlarıyla birlikte 221B okurlarının ilgisini en çok çekecek olan romanlarımızdan biri, Marek Sindelka’nın Anormal adlı romanı. Tülin Er’in çevirdiği bu romanda ölümcül bir bitkinin sebep olduğu cinayetlerin izini sürüyoruz. Bunun yanında Brendan Duffy’nin Seda Çıngay Mellor tarafından çevrilen Fırtınalar Kralı adlı romanını da psikolojik yönü ağır basan polisiyeleri seven okurlara önermek isteriz.