2021 Başlarında Jean-Christophe Grangé’nin Son Romanı Le Jour de Cendres Basılacak

5 dakikalık okuma

Eylül ayından itibaren yayıncılık dünyası hareketlenir, “sezon” açılır. Pek çok kitap peş peşe okurla buluşmaya başlar. Yayınevleri pandemi ve her gün daha da zorlaşan ekonomik koşullara rağmen  üretmeye devam ediyor. Biz de  yayımladığı kitapları/serileri merakla beklediğimiz yayınevlerinin editörleriyle görüştük, pandeminin yayın programına etkisini ve polisiyeseverleri yeni yayın döneminde hangi kitapların beklediğini öğrendik.


Dosyamızın bugünkü konuğu, özellikle Kuzey polisiyelerini yakından takip ettiğimiz Doğan Kitap ’ın editörü Hülya Balcı. Elbette Jo Nesbo, Tess Gerritsen ve Grangé’nin yeni kitaplarını sorduk, Hülya Balcı’dan güzel haberleri aldık.

Geçtiğimiz yayın döneminin önemli bir bölümü pandemi koşullarında geçirdik maalesef, bu nedenle yayın planında ertelediğiniz ya da şimdilik vazgeçtiğiniz polisiye romanlar oldu mu?

Pandeminin başında biz de çoğu yayınevi gibi durup bekledik. Haziran ayında tekrar kitap yayımlamaya başladığımızda yayın planımızdaki polisiyelerimizi ertelemedik çünkü yaz ayları bizim için polisiye aylarıdır hep. Güvendiğimiz bu romanları yayımladık. 

“2021’de Tess Gerritsen’den de yeni bir roman var” 

2020-2021 yayın döneminde yayın tarihi kesinleşmiş yeni çeviri polisiye romanlar/yazarlar var mı listenizde? 

Temmuzda Camilla Läckberg’den Hayalet Adası’nı, ağustosta Arnaldur Indridason’dan Hipotermi’yi yayımladık. Sırada, ekim sonunda piyasaya çıkacak Jo Nesbo’dan Oğul var. Harry Hole serisinden olmayan bir polisiye bu sefer. 2021 başlarında Jean-Christophe Grangé’nin son romanı Le Jour de Cendres basılacak, Türkçe adı kesinleşmedi ama şimdilik Küllerin Günü diyelim. Tess Gerritsen’den yeni bir roman var 2021’de. Bunlara eklenecek birkaç kitap daha var. Hepsi için çok heyecanlıyız.

Yeni yayın döneminde telif polisiye romanlar konusunda nasıl bir programınız olacak? Yeni dosya kabul ediyor musunuz yahut yeni/ilk kitaplarını yayımlayacağınız polisiye yazarları var mı?

Doğan Kitap bilindiği gibi telif polisiye alanında daha geri planda. Ağırlık yine yabancı polisiyelerde olsa da bunu biraz değiştirmek istiyoruz. Özellikle kadın polisiye yazarlarını öne çıkarmak istiyoruz. 2020 Şubat’ta Su Tunç’un Hatırla adlı ilk polisiyesini yayımladık. 2021’in ilk yarısında ise polisiyeseverlerin iyi tanıdığı bir ismi, Elçin Poyrazlar’ın yeni romanını basacağız. Çok inandığımız dosyalarla karşılaşırsak yayımlayabiliriz. 

“Kuzeyden yepyeni bir yazarımız var: Max Seeck”

Çok önemli Nordik polisiye romanlar yayımlıyorsunuz. Yeni yayın döneminde Nordik polisiyelere dair polisiyeseverleri neler bekliyor?

Nordik polisiye bizim çok sevdiğimiz ve yakından takip ettiğimiz bir tür. Gelecek yılın planında Nesbo’nun, Läckberg’in ve Lars Kepler’in yeni romanları var. Ve yepyeni bir yazarımız var kuzeyden, Finlandiya’dan: Max Seeck. 38 ülkeye hakları satılan romanın Türkçe adı kesinleşmedi henüz ama şimdilik: Cadı Avcısı

Yayın listenizden, belki çok fark edilmediğini ya da mutlaka okunması gerektiğini düşündüğünüz hangi polisiye romanları önerirsiniz türün tutkunları için?

İyi polisiye basmayı önemsiyoruz, bizim için tüm polisiyelerimiz kıymetli bu yüzden. İskandinav polisiyesi sevenler Arnaldur Indridason’un romanlarını kaçırmasınlar.  David Baldacci’nin bizden çıkan Amos Decker serisinin iki romanı Unutamayan Adam ve İnfaz pek fark edilmedi, halbuki iyi, yüksek tempolu romanlar; Amerikan ekolü sevenlere çok uygun. Ve son olarak Japon yazar Kanae Minato’dan İtiraflar’ı çok tavsiye ederim. 

Özlem Özdemir

1984 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu, aynı bölümde yüksek lisans yaparken eğitim yayıncılığı alanında çalışmaya başladı, iki yıl sonra kültür yayıncılığı alanına geçti. Bilim ve Gelecek dergisinde Yazı İşleri Müdürü, Esen Kitap'ta Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. SoL gazetesinin bilim eki BilimsoL'a ve kitap ekine katkı sundu. Mylos Yayın Grubu'nun kurucularından. Episode ve 221B'nin yayın yönetmeni.

Önceki Hikaye

Angels & Demons: Pulitzer Ödüllü Gerçek Suç Hikayesi Ekrana Uyarlanıyor

Sonraki Hikaye

Hanna Jameson’ın Yazdığı ve Netflix’te Uyarlamasını İzleyeceğimiz The Last Adlı Romanı Yakında Yayımlayacağız

En Son Yazılar