Çoğumuzun hemfikir olduğu üzere 2022 çok zor bir yıldı. Ekonomik kriz, sıradanlaşan şiddet ve suç iklimi, hukuksuzluklar, siyasi krizler… Pek çoğumuz bu boğucu atmosferde kitaplara, filmlere, dizilere, tiyatro oyunlarına, dost sohbetlerine, kültür sanat etkinliklerine sığındık.
221B yazarlarına 2022’de okuduklarını, izlediklerini, ürettiklerini değerlendirmelerini istedik. Elbette 2023’e dair beklentilerini de sorduk…
Konuğumuz, 221B’de edebiyat ve silah ilişkisini inceleyen “Polisiyelerin Ölümsüz Silahları” köşesi ilgiyle takip edilen yazar Ekin Açıkgöz…
2022, bir yazar olarak nasıl geçti sizin için? Neler yaptınız, nelerle meşgul oldunuz?
Ekonomik durumlar malum. Para kazanma koşturmacası içinde ofisten eve savrulduğum ve yazarlığa kısıtlı vakit ayırabildiğim bir sene geçirdim. Olsun, ne kadar üretirsek kârdır. Bu sene Kayıp Rıhtım‘ın ilk basılı öykü derlemesi Tüm Panayırların Heyulası içinde, derlemenin temasına uygun olarak “ucube” temalı bir polisiye öykü yayımladım. Kitap spekülatif türlerin bir araya gelişinin güzel bir örneği oldu. Bu nevi karışık janralı derlemelerin sayısı artacak gibi görünüyor. Benim de bir iki çalışmam daha olacak. Böylece aslında çok da uzak olmadığımız, fantezi-bilimkurgu-tuhaf kurgu-korku gibi türlerden oluşan spekülatif evrene polisiye ile sızmış oluyoruz.
Kuzen türlerle yakın ilişkim beni yurtdışında yayımlanacak bilimkurgu antolojisi için İngilizce bir bilimkurgu öyküsü yazmaya kadar götürdü bu yıl. Elbette polisiyeden kopmaksızın bir bilimkurgu yazdım, polisiye-bilimkurgu melezi bir öykü oldu. Önümüzdeki senenin başında basılacağını umuyor editörlerimiz.
Türkiye Bilişim Derneği’nin her sene düzenlediği Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda bu sene de ana seçici kuruldaydım. Yakın zamanda kazananları belirledik, ödül töreni yapılacak.
Türkiye Polisiye Yazarları Birliği (POYABİR) tarafından her sene düzenlenen Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı ödülü için tekrar jüri koltuğuna oturdum. Törenimizi yapıp ödülümüzü verdik.
Bu sene bir süredir yoğunluktan ara vermek zorunda kaldığım 221B köşeyazılarına yeniden başladım. Yine dil, edebiyat ve silah ilişkisi üzerinde konuşacağız. Köşenin ismi “At, Edebiyat, Silah”.
2022’de bir okur olarak en sevdiğiniz yerli ve çeviri kitaplar hangileri oldu?
Bu sene Kristal Kelepçe ödülüne de layık görülen Kör Kanun (Ulaş Özkan-Emrah Poyraz) ile Kâbus (Aras Gençtürk) romanlarını öneriyorum. Ayrıca adaylardan olmakla birlikte mutlu sona ulaşamasa da jüri tarafından beğenilen Turan Caddesi No: 25 (Hakan Güneri) de senenin iyilerinden.
Çeviri kitaplarda bu sene Ölüm İlanı (Zhou Haohui) ve Bir Katilin Güncesi (Kim Young-Ha) ile Uzakdoğu polisiyeleri bana keyifli vakit geçirtti. Sürekli Amerikan, Fransız ve Kuzey polisiyesi okumaktan bıkan okurlara ilaç niyetine öneririm.
2022’de izlediğiniz ve önermek istediğiniz dizi ve filmler nelerdir?
Bu sene televizyon ekranıyla kavuşacak yeterli vakit bulamadım maalesef. Ama bulabildiğim kısıtlı zamanda Gibi‘yi es geçmedim. Bu nevi kaliteli ve entelektüel işlere çok ihtiyacımız var. Halen izlemeyen kaldıysa hemen izlesin.
Polisiye olmamakla birlikte kuzen türlerden, bir zaman yolculuğu hikayesini konu eden Dark uzun zamandır izlediğim en iyi kurgulardan biriydi. İzlerseniz özellikle Casting’e dikkat!
2023 için yeni kitaplarınız, projeleriniz, planlarınız nelerdir?
Yoğunluk nedeniyle 2023 için bir roman planım olamıyor maalesef. Ancak antolojilere öykü vermek hoşuma gitti. Hem çalışma hayatının yoğunluğu sırasında sürdürülebilir hem de değişik tür ve temalarla temasta olmak için iyi bir yol. Önümüzdeki sene birkaç antolojide yer almaya çalışacağım.
221B’deki yazılarıma yeniden başladım. Onları da sürdüreceğiz inşallah. Jüri üyelikleri de ve POYABİR Yönetim Kurulu’ndaki görevler de devam ediyor.
Son yıllarda okuduğunuz/izlediğiniz polisiye işler arasında 221B okurları da mutlaka bu esere zaman ayırmalı diye düşündükleriniz hangi eserler olur?
Geçen senenin Kristal Kelepçe ödülü sahibi Çaylak (Nihal Orhan) mutlaka okunmalı. Buna ilaveten nihayet yakın zamanda okumaya fırsat bulabildiğim Zamanın Kızı (Josephine Tey) da polisiye kütüphanesinin olmazsa olmazı.
Dogs of Berlin de polisiye ile dramı uygun oranlarda bir araya getiren çok iyi bir yapım. Bence mutlaka izlenmeli.
2023’e dair 221B okurları için dileklerinizi, beklentilerinizi öğrenmek isteriz…
Herkese Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde gösterdiği temel ihtiyaçlarını karşılayarak gönül rahatlığıyla “kendini gerçekleştirme” basamağına çıkacakları, refah dolu bir yıl diliyorum. Hayatımızdan edebiyatı, sanatı ve sporu eksik etmeyelim.