Polisiye Seyir Rehberi

/
10 dakikalık okuma

2022’nin sonuna geldiğimiz bugünlerde yeni polisiye dizi, film ve belgeseller de peş peşe yayınlanıyor.
221B editörleri olarak, yeni yayına giren dizi, film ve belgesellerden özel bir seçki hazırladık.

Sherwood (GAİN)


1984’te İngiltere’de madenci grevlerinin yükseldiği yıla yaslanan ana hikâyesiyle Sherwood, “bu aralar tek dizi izleyebilecek vakti olanlar” için ilk sıraya konulabilir.

BBC yapımı Sherwood, 2004’te Nottinghamshire’da işlenen iki gerçek cinayete dayanıyor. Madenci grevlerinin yükseldiği, sendikada örgütlü işçilerin çoğunun grevlere katıldığı, sağ sendikanın bu grevlere karşı çıkıp polis desteğiyle madenlere grev kırıcı işçilerin getirildiği bir dönemde, çoğunluğu grev kırıcılardan oluşan bir kasabada günümüzde işlenen bir cinayetle açılıyor dizi. Dönemin grevi destekleyen işçi önderlerinden biri, yıllar sonra evinin önünde bir okla vurulup öldürülüyor. Emniyet müdürü Ian, 1984’teki eylemlerde işe yeni başlamış bir polis ve madenci bir ailenin oğlu olarak, bunun bir intikam cinayeti olabileceğini düşünüyor.

Sherwood, 80’lerde yaşananları, İngiliz polis teşkilatının grevlere nasıl sızdığını anlatırken, günümüzde geçen cinayet soruşturmasını da merakla takip ettirmeyi başarıyor. Senarist James Graham’ın doğup büyüdüğü Nottinghamshire bölgesinde yaşanan gerçek olaylara dayandırdığı Sherwood’u GAİNde izleyebilirsiniz. Bonus: Aynı yazarın “Brexit: The Uncivil War” adlı dizisi de GAİN’de yayında.

Çarpık Çizgiler (Netflix)

Filmlerindeki ters köşelerle tüm dünyadan polisiyeseverlerin gözdesi yazar, yönetmen ve yapımcı Oriol Paulo’nun beklenen filmi Çarpık Çizgiler, nihayet yayında.

221B Uluslararası Polisiye Festivali’ndeki söyleşisinde yeni projesi olarak bu filmden kısaca bahsetmişti Oriol Paulo. “Ben ve benden sonraki jenerasyonu çok etkilemiş bir roman,” diye tanımladığı, Torcuato Luca de Tena’nın 1979’da yayımlanan Los renglones torcidos de Dios adlı romanın esnek bir uyarlaması olan film, bizi 1979 İspanya’sına götürüyor.

Bir yıl önce psikiyatri kliniğinde bir hasta ölür ve bu ölüm kayıtlara intihar olarak geçer. Fakat özel dedektif Alicia, bu intiharın aslında bir cinayet olup olmadığını araştırmak için tutulur. Alicia’nın bu gizemi çözmesi için psikiyatri kliniğine hasta olarak girmesi, orada bir süre kalması ve o gece olanları araştırması gerekir. Alicia “paranoya” teşhisi ile kliniğe kabul edilir. Film, geçmişteki bir ölümün peşine düşen Alicia’yı yeni bir cinayet ve gerçek bir paranoyayla karşı karşıya bırakırken seyircinin de hiçbir olay ve karakterin doğruluğuna inanamadığı tekinsiz bir ortam yaratıyor.

Bir suç var mı, bu suç sadece bir cinayet mi, peki doğruyu söyleyen kim, özel dedektif Alicia mı, kliniğin müdürü Dr. Alvar mı? Merak edenler için Çarpık Çizgiler, Netflix’te izlenebilir.

Argentina, 1985 (Prime Video)

El Estudiante, La Patota, The Summit gibi ödüllü filmleriyle tanınan, Arjantinli oyuncu, yazar ve yönetmen Santiago Mitre’nin son filmi siyasi bir mahkeme draması.

Arjantin’de askeri darbe döneminde uygulanan sistematik işkence ve binlerce “kayıp” vakasından, tüm dünya, ilkini 1977’nin Nisan ayında Plaza de Mayo’da (Mayıs Meydanı) toplanan ve 45 yıldır mücadeleye kesintisiz devam eden kayıp anneleri sayesinde haberdar olmuştu. 1976-1982 arasındaki askeri darbeler döneminde öldürülen, kaybedilen, işkence gören binlerce insan için mücadele eden ve pek çok cinayeti ortaya çıkartan Plaza de Mayo Anneleri…

Argentina 1985, işte bu döneme, gerçek olaylara ve gerçek bir mahkeme sürecine dayanıyor. 1982’de iktidarın sivil hükümete devredildiği ancak hâlâ diken üstünde olunan bir dönemde, insan hakları suçlarından 9 generalin sivil mahkemede yargılanması hedeflenir. Bunun için de davaya atanan savcının tüm tehditlere ve risklere rağmen gerçek bir iddianame hazırlaması gerekir. Ülke çapında uygulanan işkence ve cinayetlerin haritasını çıkartmak ve tüm bu insan hakları ihlallerinin generallerin emriyle ve düzenli olarak yapıldığını ispatlamak için savcı Julio Strassera ve genç ekibinin birkaç ayı vardır. Yoğun bir çalışmanın ardından savcı, generallerin suçlarını belgeler.

Film, 1985’te görülen davaya giden süreci, dava günlerini ve savcının tarihe geçen kapanış konuşmasını detaylarıyla aktarıyor. Kapanış sahnesinde gerçek dava görüntülerini de görebileceğiniz, usta aktör Ricardo Darin’i savcı rolünde izleyebileceğiniz bu etkileyici film Amazon Prime‘da yayında.

The Patient (Disney+)

Son yılların en etkileyici casusiye dizilerinden biri nedir diye sorsak, pek çoğumuz için cevap bellidir: The Americans. The Americans dizisinin yaratıcısı Joseph Weisberg ve Joel Fields, yeni ve yine çok etkileyici bir diziye imza attılar: The Patient.

FX yapımı The Patient için seri katil olduğu ortaya çıkan Sam’in terapistini rehin almasının hikâyesi diyebiliriz. Sam’in terapist Allan Strauss’dan tek bir talebi vardır: Cinayet işlemesine neden olan dürtüleri yok etmesi. Alan, hayatta kalmak için Sam’in bu isteğini yerine getirmeye çalışırken kendisi, ailesi ve Sam’le ilgili de pek çok gerçeğin farkına varır.

Son yılların en başarılı psikolojik gerilim dizilerinden biri The Patient. Terapist rolünde Steve Carrel, seri katil Sam rolünde Domhnall Gleeson çok iyi performanslar sergiliyor. 10 bölümden oluşan diziyi Disney+‘ta izleyebilirsiniz.

Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası (Netflix)

Gerçek suçlarla ilgili belgesel serisi “Suç Mahalli”nin yeni bölümü Teksas’taki ilginç bir bölgeyi merkeze alıyor. 1970’ten itibaren belirli aralıklarla aynı bölgede farklı yaşlarda kadın ortadan kaybolur. Bu kadınların cesetleri daha sonra “Ölüm Tarlası” adı verilen boş bir bölgede, birbirlerine birkaç kilometre arayla bulunur. 20 yıl sonra bölgenin yakınında başka bir alanda farklı kadınların cesetleri daha bulunmaya başlar.

Belgesel, kayıp kadın vakalarında Teksas polisinin ne kadar duyarsız davrandığını, pek çok vakada çok geç harekete geçtiği için cesetleri bile yıllar sonra bulabildiğini ortaya koyarken maktul ailelerinin verdiği mücadeleyi de birincil tanıklarla aktarıyor.

Ailelerin kurduğu kayıp arama merkezi çalışmalarının bazı vakalarda polisten bile daha iyi iş çıkardığını görmek, sistemdeki sorunların yıllar içinde bile değişmediğini gözler önüne koyuyor.

Gerçek suç belgesellerini sevenler için 3 bölümden oluşan Teksas Ölüm Tarlası‘nı Netflix‘te izleyebilirsiniz.

Editör

Türkiye'nin ilk ve tek polisiye kültür dergisi.

Önceki Hikaye

Kayıp Yüz - Elçin Poyrazlar

Sonraki Hikaye

Suçlulukla Kuşatılmış Vicdan Muharebesi: 'Time' - Devrim Toyran

En Son Yazılar