Patricia Highsmith’in beş kitaptan oluşan Ripley serisi, Armağan İlkin çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yeniden yayımlanıyor.
Becerikli Bay Ripley
Serinin ilk kitabı Becerikli Bay Ripley mayıs ayında okurla buluştu. Kitap, yazarına “Mystery Writers of America” ve “Grand Prix de Littérature Policière” ödüllerini kazandırdı. Birçok dile çevrilen bu kitap ayrıca filmlere de uyarlandı.
New York’ta sıkıcı hayatına renk katmak için ufak tefek dolandırıcılık işleri yapan Tom Ripley, bir akşam, eski bir tanıdığının babası tarafından oğlunu New York’a geri dönmeye ikna etsin diye İtalya’ya gönderilir. Ama hayat Tom Ripley’yi başka bir yola sokacaktır.
“Highsmith’in ezber bozan dokunuşu, okuru Ripley’nin soğuk mantığına ortak etmesidir.” – Daily Telegraph
Ripley Karanlıkta
Serinin ikinci kitabı Ripley Karanlıkta, haziran ayında raflarda olacak.
Londra’da bir resim galerisi, ölmüş bir ressam üzerinden bir dolap çevirmektedir. Amerikalı bir amatörün şüpheye düşüp Londra’ya gelmesiyle oyun tehlikeye girer. Galeri sahipleri bu büyük soruna bir çözüm bulamadıkları için iş yine Tom Ripley’ye kalacaktır. Ripley serisinin ikinci kitabında Tom Ripley bu sefer evlenip yerleştiği Fransa’da, hem akladığı itibarını, hem İngiltere’de kurduğu düzenden sağladığı geliri, hem de öz saygısını korumak için karanlık işlere giriyor.
“Highsmith’in Tom Ripley’yi ele alışındaki parlaklık, hem kahraman hem şeytani bir Amerikan hayalperestini büyük bir denge içinde aynı karakterde yaşatma yeteneğidir – böylece, kahramanın davranışları Gatsby gibi bir dolandırıcıdan çok daha sosyopatik hale gelse bile bizi onun tarafında tutar.” – Frank Rich, New York Times Magazine