221b 18. sayı

221B Dergi’nin 18. Sayısı: Gerçek Seri Katiller

3 dakikalık okuma

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültürü dergisi 221B, 18. sayısıyla 3. yılını doldurdu. Yeni sayımızın kapak konusu, “Gerçek Seri Katiller”… Bu sayımızda ne var, birlikte bakalım mı?

Karındeşen Jack, Zodyak, Locusta, Aileen Wuornos, Bela Kiss… Listeye pek çok isim eklenebilir. Bu isimlerin ortak noktaları, kurgu karakterler değil gerçek seri katiller olmaları. İşte 18. sayımızın dosyasını bu konu oluşturuyor.

Fulya Turhan, Karındeşen Jack’in hâlâ gizemini koruyan tarihini ve Patricia Cornwell’in Karındeşen Jack’in kim olduğunu tespit etmek için yıllardır yaptığı ayrıntılı çalışmaları yazdı.

karindesen-jack

Batuhan Cantürk, From Hell çizgi romanı bağlamında Karındeşen’le ilgili diğer ihtimallerin peşine düştü.

Yakalanamayan gerçek seri katil denilince akla gelen diğer isim; Zodyak. Saniye Çancı Çalışaneller, Zodyak’ın izini sürdü; ilk cinayetten soruşturmanın yıllar içinde hangi noktaya geldiğini, hatta yapay zekânın Zodyak’ın kim olduğunu bulup bulamayacağını derinlemesine inceledi.

Ratcliffe Yolu Cinayetleri, yine ilginç konulardan biri. Berkem Sağlam, cinayetlerden sorumlu tutularak idam edilen John Williams’ın masumiyetinin o dönemde ve bugün nasıl tartışıldığını yazdı.

Oytun Özgür, belki de çok azımızın hâkim olduğu seri katillere odaklandı: İlkçağdan günümüze onlarca romana, filme konu olan Fransa’daki seri katiller…

Ercan Akbay, kim olduğu bilinen ama asla yakalanamayan, yakalansa da bir şekilde firar eden gerçek seri katilleri yazdı.

wannart-bozkır-blutv-900x580

Özel röportajlar, derinlikli analiz ve yazılar…

Bu sayımızda ayrıca BluTV’nin son dönemde adından çok söz ettiren polisiye dizisi Bozkır‘ın yaratıcısı, yönetmeni ve başrol oyuncusu konuğumuz oldu. Levent Cantek, Bahadır İnce ve Yiğit Özşener, Bozkır‘ı Özlem Özdemir ve Ezgi Özcan’a anlattı.

Röportaj konuklarımızdan biri de gazeteci Murat Yetkin. Doruk Tatar, son kitabı vesilesiyle casusluk ve espiyonaj üzerine Yetkin ile hoş bir sohbet gerçekleştirdi.

Ruth Rendell
Ruth Rendell

Üstadımız Erol Üyepazarcı, Server Bedi ve kahramanı Cingöz Recai’yi, Tülay Güneş Kılıç, “Suç Edebiyatının Divaları” köşesinde Ruth Rendell’ı, Nurdan Beşergil Hitchcock filmi İp‘i, Fulya Turhan da “Dedektifler Ne Yer Ne İçer” köşesinde Rex Stout’un kahramanı Nero Wolfe’u yazdı.

Hepsi ve daha fazlası, Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültürü dergisi 221B’nin 18. sayısında. Keyifli okumalar…

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

ispanyada polisiye
Önceki Hikaye

80'lerden Günümüze İspanyol Polisiye Edebiyatı

istanbulun çağrısı
Sonraki Hikaye

Ayşe Kara'dan Yeni Roman: "İstanbul'un Çağrısı"

En Son Yazılar