1954 yılından bu yana Edgar Ödülü’ne layık görülen romanların tam listesi

/
33 dakikalık okuma

Amerikan Polisiye Yazarları Birliği (Mystery Writers of America) tarafından düzenlenen, adını polisiyenin babası, Amerikalı usta yazar Edgar Allan Poe’dan alan Edgar Ödülleri her yıl en iyi polisiye romanları ödüllendiriyor.

1954 yılından bu yana polisiye roman kategorisinde Edgar Ödülü’ne layık görülen tüm romanları okurlarımız için listeledik:

Edgar Ödülleri

1954 – Charlotte Jay, Beat Not the Bones

Kocasının intihar etmediğine ikna olan Stella Warwick, cinayetin sırrını çözmek için Avustralya’dan Yeni Gine’ye gider. Yetkililerin tavırlarına meydan okuyarak ormanın derinliklerinde gizemin peşine düşer.

1955 – Raymond Chandler, The Long Goodbye

Terry Lennox, milyoner eşi öldükten sonra acilen Los Angeles’i terk etmeye koyulur. İçinde bulunduğu karmaşayı çözümlemesinde ona eşlik etmesi için yakın arkadaşı olan özel dedektif Philip Marlowe’u çağırır. Marlowe arkadaşına yardımcı olmak için çok heveslidir fakat Lennox Meksika’da intihar eder ve işler asıl o zaman karışır.

1956 – Margaret Millar, Beast in View

Varlıklı ve yalnız bir kadın olan Bayan Helen Clarvoe’yu bir gün tanımadığı bir adam arar ve gelecek hakkında bazı tahminlerde bulunur. Bu telefon konuşmalarının sıklaşması, zamanla Bayan Helen’in akıl sağlığını yitirmesine yol açar.

1957 – Charlotte Armstrong, A Dram of Poison

Üniversite öğrencilerine şiir dersleri veren Kenneth Gibson, kendisinden 23 yaş küçük bir kadınla evlenir. Fakat zamanla onu mutlu edemeyeceğini düşünerek intihar etmeyi planlar. Satın aldığı zehri içemeden otobüste kaybeder ve bulmak için peşine düşer.

1958 – Ed Lacy, Room to Swing

Siyah bir özel dedektif olan Toussaint Moore, kendi şehri New York’ta haksız yere cinayetten suçlanır. Moore, Ohio’da küçük bir kasabada masumiyetini kanıtlamaya çalışırken dönemin ırkçı ideolojisiyle mücadele eder.

1959 – Stanley Ellin, The Eighth Circle

Murray Kirk, özel soruşturma ajansını çok ciddi ve kurumsal bir çerçevede işletmektedir. Adaletin peşine düşmektense kendi çıkarıyla ilgilenmeyi seçer. Bir gün, genç bir New York polisi rüşvet almaktan suçlanır ve Kirk hevesli olmamasına rağmen kendini davanın derinliklerinde bulur.

1960 – Celia Fremlin, The Hours Before Dawn

Üçüncü bebekleri doğduktan sonra daha fazla paraya ihtiyaçları olduğu için Louise Henderson ve kocası Mark, evlerinin bir odasını kiraya verirler. Louise, ev işleri, kocasının ihtiyaçları ve çocuklarının bakımı derken fazlasıyla yorulsa da bir türlü uyuyamaz. Geceleri, yeni kiracıyı düşünerek paranoya krizleri yaşar.

1961 – Julian Symons, The Progress of a Crime

Hugh Bennet, yerel gazetede çalışan genç bir muhabirdir. Bir grup genç erkeğin, bir adamı bıçaklayarak öldürmesine şahit olur. Bu korkunç olayın haberini hazırlamaya çalışırken, gerçekten ne gördüğü hakkında şüpheye düşmeye başlar.

1962 – J. J. Marric, Gideon’s Fire

Scotland Yard’dan Komutan Gideon, aynı anda dört vakayla ile ilgilenmek zorunda kalır: Gecekondularda meydana gelen bir dizi kundaklama vakası, bir hisse senedi sahtekarlığı, bir banka soygunu ve iki eski metresini öldürdüğünden şüphelenilen bir adamın davası.

1963 – Ellis Peters, Death and the Joyful Woman

Müfettiş Felse, bir milyonerin ölümünden sorumlu tutulan Kitty Norris’i tutuklar. Kitty, kurbanın oğlunun ilk aşkıdır. Babasının davasına tamamen karşı çıkan Dominic, sevgilisini kurtarmaya çalışır.

1964 – Eric Ambler, The Light of Day

Mısır kökenli İngiliz Arthur Simpson, Atina’da suçlarla dolu bir hayat yaşamaktadır. Havalimanında turist sandığı bir adamı dolandırmaya çalışırken kendini İstanbul’da çeşitli maceraların içinde bulur.

1965 – John le Carré, The Spy Who Came in from the Cold

Komutasındaki son ajan öldürüldüğünde, Alec Leamas Londra’ya geri çağırılır. Ancak Control’un başka planları vardır. Doğu Alman İstihbaratının başını ve organizasyonu devirmekte kararlı olan Control, Leamas’ı bir kez daha savaşa gönderir. (Türkçe’de Soğuktan Gelen Casus başlığıyla yayımlanmıştır).

1966 – Adam Hall, The Quiller Memorandum

İngiliz Ajan Quiller, İkinci Dünya Savaşından 15 sene sonra, Batı Berlin’deki bir Neo-Nazi organizasyonu çökertir. Fakat bu süreçte, savaş sırasında işlenen herhangi bir suçtan daha tehlikeli olan karmaşık ve kötü niyetli bir komplo keşfeder.

1967 – Nicolas Freeling, King of the Rainy Country

Kimse yasaları çiğnememiştir fakat yakışıklı, orta yaşlı bir milyoner, çıplak bir kadınla birlikle kaybolur. Bu gizemi çözme görevi Van der Valk’a verilir.

1968 – Donald E. Westlake, God Save the Mark

Fred Fitch serbest çalışan bir araştırmacıdır. Aynı gün içerisinde iki kere dolandırılan Fred’i bir avukat arar ve daha önce adını hiç duymadığı amcası Matt’den ona yarım milyon dolar miras kaldığını söyler.

1969 – “Jeffery Hudson” (Michael Crichton), A Case of Need

1960’ların Boston’ında, Dr. Arthur Lee ünlü bir doğum uzmanı olarak görev yapar. Genç bir kadının ölümü ile sonuçlanan, yasadışı bir kürtaj operasyonuyla suçlanan Dr. Lee tutuklanır. Fakat arkadaşı Dr. John Berry, Dr. Lee’nin masumiyetine ikna olmuştur ve ölü kadının geçmişini araştırmaya başlar.

1970 – Dick Francis, Forfeit

Muhabir Bert Checkov ölü olarak bulunduğunda, meslektaşı James Tyrone bunun bir cinayet olduğunu kanıtlayabileceğine inanır. Fakat ipuçlarını bulmak düşündüğü kadar kolay olmaz.

1971 – Maj Sjöwall & Per Wahlöö, The Laughing Policeman

Bir adam, makinalı tüfekle otobüse ateş ederek 8 kişiyi öldürür. Özenli bir soruşturmanın ardından Dedektif Beck ve ekibi bu toplu cinayetin, gerçek hedefin Dedektif Åke Stenström olduğunu gizlemek üzerine tasarlandığını düşünür. Ölümünden önce Stenström, sırf yeteneklerini diğer polislere gösterebilmek için, boş zamanlarında 16 yıl önce ölen Portekizli bir fahişenin vakasını araştırmaktadır. Stenström’un katilini bulabilmek için bu eski davayı Beck’in çözmesi gerekir. (Türkçe’de Gülen Polis başlığıyla yayımlanmıştır)

1972 – Frederick Forsyth, The Day of the Jackal

Dünya’daki tüm gizli servisler tarafından tanınan profesyonel tetikçi Jackal’dan, zamanın Fransa başbakanı Charles de Goulle’u öldürmesi istenir. (Dilimizde Çakal başlığıyla yayımlanmıştır).

1973 – Warren Kiefer, The Lingala Code

Afrika iç savaşın eşiğindeyken, Michael Vernon, CIA ajanı olduğunu saklamak için Kongo’da Amerikan büyükelçiliğinde çalışmaktadır. Ofisten bir iş arkadaşı öldürüldüğünde, büyükelçilik üzerindeki tehdidi kontrol altına almaya çalışırken, görevinin gizliliği tehlikeye girer.

1974 – Tony Hillerman, Dance Hall of the Dead

İki Kızılderili çocuk, arkalarında bir kan havuzu bırakarak gözden kaybolur. Oğlanlardan biri Navajo’dur, bu yüzden Teğmen Joe Leaphorn onu bulmaya çalışırken Zuni polisi diğer çocuğu arar. Ancak bu korkunç suç ile ilgili yürütülen soruşturma, önemli bir arkeolojik kazı nedeniyle daha da karmaşık hale gelir.

1975 – Jon Cleary, Peter’s Pence

İrlanda Cumhuriyet Ordusu, bir gazetecinin yardımı ile Vatikan’dan hazine çalmayı planlarken Papaz’ı kaçırmak zorunda kalır.

1976 – Brian Garfield, Hopscotch

Bir CIA görevlisi, emekli olup bir masa başı işe yerleştirilmekten kaçınmak için ajanstan uzaklaşır. İfşalar serisi yazarak, metnin bölümlerini dünya çapındaki tüm büyük istihbarat kurumlarına parça parça postalar ve ajansı kendisini bulmaya davet eder.

1977 – Robert B. Parker, Promised Land

Spencer, özel araştırmacılığa yeni başlayan eski bir boksördür. Bir gün Harv Shepard adlı iş adamı, ondan evden kaçan karısını bulmasını ister. Bu süreçte Spencer, Harv’ın karanlık sırlarını keşfeder.

1978 – William H. Hallahan, Catch Me: Kill Me

Rus bir şair, ABD vatandaşlığı alarak New York’a taşınır. Hiçbir devlete karşı tehdit teşkil etmemesine rağmen, Birleşmiş Milletler’de çalışan Rus diplomatlar tarafından kaçırılır.  

1979 – Ken Follett, Eye of the Needle

Die Nadel kod adını taşıyan Henry Faber, İngilizlerin arasına sızmış Alman bir casustur. Almanlar için savaşın kaderini belirleyebilecek en önemli istihbarat bilgilerini bir şekilde toplar. Hitler ona güvenir ancak İngiliz İstihbaratı, İngiltere’den ayrılmadan önce onu yakalamak için elinden gelen her şeyi yapar.

1980 – Arthur Maling, The Rheingold Route

Cochrane kaçakçılık yapmaktan kurtulmak istemektedir fakat şantajla, son bir işe çıkmaya zorlanır. Bu sırada, onu işe alan müşteri, onu yakalaması ve yetkililere teslim etmesi için bir haydut tutmuştur.

1981 – Dick Francis, Whip Hand

Jokey Sid Halley, üzerine at düştükten sonra tek kolunu kaybeder ve dedektif olmaya karar verir. Fakat geçmişinin anıları ona musallat olmaktadır. Bir gün, İngiltere’nin en ünlü antrenörlerinden birinin eşi, yarışlardaki şikeyi araştırması için ondan yardım ister.

1982 – William Bayer, Peregrine

New York TV muhabiri Pamela Barrett, işine tutunmakta güçlük çekmektedir. Şans eseri, Rockefeller Center’da dev bir doğanın gökyüzünden inip buz pateni yapan bir kadını öldürdüğüne şahit olur. O akşam haberlerde Pamela’yı izleyen katil ona âşık olur ve Pamela’yı ölümcül, karmaşık bir oyunun içine sürükler.

1983 – Rick Boyer, Billingsgate Shoal

Bir balıkçı teknesi Massachusetts kıyısında karaya oturur. Ardından enkazı araştırmak için gönderilen genç dalgıç suda ölü bulunur. Ölü dalgıcın arkadaşı Doc Adams, cinayet olduğuna inandığı bu vakayı çözmek üzere bir yolculuğa çıkar ve yasadışı silahlar ve gizli bir hazineyle karşılaşır.

1984 – Elmore Leonard, La Brava

Joe LaBrava, eskiden gizli ajan olan bir sokak fotoğrafçısıdır. Çocukluğundan beri hayran olduğu aktris Jean Shaw ile tanışır ve Jean’in eşkıyalar tarafından sıkça taciz edildiğini öğrendiğinde ona yardımcı olmayı teklif eder.

1985 – Ross Thomas, Briarpatch

Cinayet dedektifi Felicity Dill, doğum gününde arabasına biner ve arabadaki bomba patlar. Abisi Benjamin, cinayeti soruşturmak için Texas’a gider.

1986 – L. R. Wright, The Suspect

Çoğu komşunun birbirini bildiği ve kolladığı, Britanya Kolombiyası’nın Sunshine Coast’taki küçük bir kasabada şiddet oranı çok düşüktür. Fakat 80 yaşındaki George Wilcox, komşusu Carlyle’yi anlık öfkeyle öldürür. George bu suçtan paçayı sıyırmayı beklemiyor ama polisten kaçmak için elinden gelenin en iyisini yapan kurnaz bir yaşlı adam. Onu yakalaması için kurmay Çavuş Karl Alberg görevlendirilir.

1987 – Barbara Vine, A Dark-Adapted Eye

Vera Hillyard, aleyhine çok az kanıt olmasına rağmen cinayetten suçlanarak idam edilir. 30 yıl sonra, Vera’nın biyografisini yazmak isteyen bir muhabir, Faith Severn adlı yeğenine yaklaşır ve ondan yardım ister.

1988 – Aaron Elkins, Old Bones

Du Rocher mülkünün zemininde eski bir iskelet bulunduğunda, Amerikalı “iskelet dedektifi” Dr. Gideon Oliver, bu kemiklerin arkasındaki sırrı ortaya çıkarmak için olay yerine çağırılır.

1989 – Stuart M. Kaminsky, A Cold Red Sunrise

Sibirya’da, buzlarla çevrili, su üzerinde duran bir hava durumu istasyonuna sürgüne gönderilen genç kız şüpheli koşullar altında ölü bulunur. Gizemi araştırmak için gönderilen yüksek rütbeli komiser de benzer bir kaderi paylaşır.

1990 – James Lee Burke, Black Cherry Blues

Karısının cinayeti ve babasının zamansız ölümünün anılarıyla mücadele eden eski New Orleans polisi Dave Robicheaux, günlerini balık tutarak geçirir. Ancak eski bir arkadaşı ile karşılaştığında, Robicheaux kendini Mafya ve kurnaz federal ajanların şiddet dolu dünyasına geri dönerken bulur.

1991 – Julie Smith, New Orleans Mourning

Mardi Gras festivalinde, Chauncey St. Amants karnaval kralı seçildikten sonra sahneye çıktığında, Dolly Parton kostümlü bir kadın onu vurarak öldürür. Skip Langdon vakayı araştırmak üzere görevlendirilir.

1992 – Lawrence Block, A Dance at the Slaughterhouse

Matt Scudder’ın zihninde para, güç ve konum kimseyi ahlaktan ve hukuktan üstün tutmaz. Eski polis ve ruhsatsız özel soruşturmacı olan Matt, sosyetik Richard Thurman’ın, hamile karısının acımasızca öldürüldüğünü kanıtlamak için işe koyulur. (Tükçe’de Mezbaha’da Dans başlığıyla yayımlanmıştır)

1993 – Margaret Maron, Bootlegger’s Daughter

18 yıl önce bir kadın öldürülmüştür ve polis bunu kimin yaptığını asla bulamaz. Kurbanın kızı, Avukat Deborah Knott’dan vakayı tekrar araştırması için yardım ister.

1994 – Minette Walters, The Sculptress

Annesini ve kardeşini vahşice öldürüp parçalamaktan hüküm giyen Olive Martin, vaktini oymalar yaparak geçirdiği için herkes ona heykeltıraş der. Başarısız gazeteci Rosalind Leigh’in yeni bir kitap yazabilmek için tek umudu Olive’in hikayesidir. (Türkçe’de Heykeltraş başlığıyla yayımlanmıştır)

1995 – Mary Willis Walker, The Red Scream

Teksaslı suç muhabiri Molly Cates ilk kitabını yayımlar. Bu kitabın konusu olan ünlü seri katil Louie Bronk’un idamına gitmek ister fakat patronu buna şiddetle karşı çıkar. Molly daha fazla araştırma yapmaya başlar ve bu süreçte kendi hayatını tehlikeye atan bilgiler keşfeder.

1996 – Dick Francis, Come to Grief

Eski Şampiyon jokey Sid Halley, artık soruşturmacılık yapmaktadır. Birkaç at acımasızca sakatlanmış bulunduğunda, sahipleri çok korkar ve Sid’den olayı çözmesini ister.

1997 – Thomas H. Cook, The Chatham School Affair

Genç sanat öğretmeni Elizabeth Channing, Chatham yatılı özel erkek lisesinde çalışmaya başladığında, evli bir edebiyat öğretmenine âşık olur ve bu ilişki bir intihar ve bir cinayete yol açar. Okul müdürünün oğlu Henry Griswald, 1927’de yaşananları bir sır olarak senelerce saklar.

1998 – James Lee Burke, Cimarron Rose

Teksaslı Avukat Billy Bob Holland’ın karanlık geçmişinde birçok sırrı vardır. Bunlardan biri, Vernon Smothers’ın oğlu Lucas’ın aslında kendi oğlu olmasıdır. Lucas cinayetten tutuklandığında, Holland geçmişiyle yüzleşmek için onun avukatı olmaya karar verir. Duruşma sırasında, oğlunu kurtarmak için kendisine zarar vermesi gerektiğini anlar.

1999 – Robert Clark, Mr. White’s Confession

1939’da, St.Paul Minnesota’da, yamaç kenarında güzel bir kadının cesedi bulunur. Teğmen Wesley Horner’ın ana şüphelisi, günlerini detaylı bir şekilde belgeleyen fotoğrafçı Herbert White’dır.

2000 – Jan Burke, Bones

Nicholas Parrish idama mahkûm bir seri katildir. Öldürülmektense, müebbet hapis cezası karşılığında kurbanların cesetlerinin yerlerini göstermeyi kabul eder. Fakat Parrish’in araştırma ekibine bazı sürprizleri vardır. Araştırma ekibinde olan gazeteci Irene Kelly, katille bir iddiaya girer. (Türkçe’de Kemikler başlığıyla yayımlanmıştır.)

2001 – Joe R. Lansdale, The Bottoms

Harry Collins ölüm döşeğindeki yaşlı bir adamdır. 11 yaşındayken evine yakın bir ormanda ağaca bağlanmış ve işkenceyle öldürülmüş siyah bir kadının cesedini keşfettiği zamanları anlatmaya başlar.

2002 – T. Jefferson Parker, Silent Joe

Joe Trona hem fiziksel hem psikolojik yara izlerine sahip yetim bir çocuktur. Karizmatik bir Orange County siyasetçisi olan Will Trona onu evlatlık edinir ve sağ kolu olacak şekilde yetiştirir. Babasını korumak ve savunmak için eğitilen Joe, onun öldüğünü öğrendiğinde sorumluların peşine düşer.

2003 – S. J. Rozan, Winter and Night

New York Polisi, bir gece özel Dedektif Bill Smith’i arar ve 15 yaşındaki yeğenini karakoldan gelip almasını ister. Bill’in yeğeni Gary kısa sürede Bill’in yanından kaçar. Dedektif, ortağı ile birlikte Gary’yi ararken, yeğeninin sınıf arkadaşının öldürüldüğünü öğrenir.

2004 – Ian Rankin, Resurrection Men

Müfettiş John Rebus, marazlı polisler için kurulan reform okuluna gönderilir. Üç arkadaşı tarafından gerçekleştirilen bir uyuşturucu soygunu hakkına delil toplamak üzere gizli bir göreve katılır. Rebus, bu sırada kendi hatası sonucunda gerçekleştiğini düşündüğü bir cinayeti araştırmaya başlar.

2005 – T. Jefferson Parker, California Girl

50’lerden bu yana Orange County’de yaşayan Becker kardeşlerden Nick polis olmuştur. Andy muhabir, David bakandır ve Clay şehit olmuştur. Hepsinin çok güzel bulduğu komşuları ve arkadaşları Janelle Vonn’un cesedi terk edilmiş bir depoda bulunur.

2006 – Jess Walter, Citizen Vince

Vince Camden, Donut Make You Hungry’de tanık koruma işinde çalışmaktadır ve aynı zamanda kredi kartları çalmaktadır. Bir gün şehre geçmişinden biri gelince gerçek kimliği tehlike altına girer ve Camden, New York’a kaçmaya karar verir.

2007 – Jason Goodwin, The Janissary Tree

Haziran 1826’da, Sultan II.Mahmut, Yeniçeri ağalarını katleder. On yıl sonra, Yeniçerilerin yerini alan batılılaşmış kolordunun planladığı askeri tatbikattan on gün önce dört polis ortadan kayboldur ve daha sonra bir subay ölü bulunur. General, gizemi çözmesi için hadım Yashim’i çağırır. Bu sırada Sultan’ın en yeni cariyesi öldürülür ve Sultan’ın annesinin mücevherleri çalınır. Yashim aynı anda üç farklı vakayı araştırmalıdır. (Türkçe’de Yeniçeri Ağacı başlığıyla yayımlanmıştır)

2008 – John Hart, Down River

Adam Chase’in yaşadığı tramvatik çocukluk onu tutkulu ve yanlış anlaşılmış bir savaşçı haline getirmiştir. Bir cinayet suçlamasından kıl payı beraat eden Adam, şimdiye kadar bildiği tek evden kovulur ve işlemediği bir günah nedeniyle sürgüne gönderilir. Beş yıl boyunca ortadan kaybolduktan sonra geri döner ve kimse nedenini anlayamaz. (Türkçe’de Kızıl Nehir başlığıyla yayımlanmıştır)

2009 – C. J. Box, Blue Heaven

12 yaşındaki Annie ve küçük kardeşi William, North Idaho’da dört adamın cinayet işlediğine şahit olduktan sonra ormana kaçar. Her biri emekli bir polis olan bu dört katil, Annie ve Willam’ın kim olduklarını iyi bilmektedir ve onları aramaya başlar. (Türkçe’de Mavi Cennet başlığıyla yayımlanmıştır)

2010 – John Hart, The Last Child

Johnny Merrimon, mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşamaktadır, ta ki güçlü bir bağ paylaştığı ikiz kız kardeşi Alyssa kaybolana kadar. Aradan bir yıl geçer ve Johnny açıklayamadığı bir şekilde kardeşinin hala yaşadığına emindir. Alyssa’nın ölmediğine inanan tek diğer kişi olan dedektif Cylde Hunt ona bu karanlık yolculukta yardımcı olur.

2011 – Steve Hamilton, The Lock Artist

Trajedi ve travma dolu bir çocukluk geçiren Micheal şimdi 18 yaşındadır ve son 10 yıldır ağzından tek bir kelime çıkmamıştır. Onu tehlikeli insanlar için önemli biri haline getirecek ve sevse de sevmese de suç dolu bir hayat yaşamaya itecek bir yeteneği olduğunu keşfeder; her türlü kapı, kilit veya kasayı açabilmektedir. (Türkçe’de Travma başlığıyla yayımlanmıştır)

2012 – Mo Hayder, Gone

Hırsız, arka koltukta küçük bir çocuğun oturduğu arabayı, şoförü dışarı atarak ele geçirir. Kısa bir süre sonra polisle iletişime geçer ve “Artık başladı ve birden de durmayacak,” der. Dedektif Jack Caffery, bir çocuk daha kaçırılmadan suçluya ulaşmaya çalışır.

2013 – Dennis Lehane, Live by Night

Ünlü, Bostonlı bir polisinin en küçük oğlu Joe Coughlin, katı ve düzgün yetiştirilme tarzına uzun zaman önce sırtını dönmüştür. Hırsızlık yaparak geçirdiği çocukluğunun ardından mafyadan maaş aldığı bir kariyere atılır.(Türkçe’de Kanunsuz başlığıyla yayımlanmıştır)

2014 – William Kent Krueger, Ordinary Grace

New Bremen, Minnesota’da 1961 yazı, genç başbakanın verdiği umutla herkes için neşeli geçmekteydi fakat 13 yaşındaki Frank Drum için aynıları geçerli değildi. Frank, kaza, cinayet ve intihar gibi çeşitli sebeplerle ölümle sıkça burun buruna gelmiştir ve yetişkinlerin entrikaları ve dramlarıyla tanışır. (Türkçe’de Merhametin Kıyısında başlığıyla yayımlanmıştır)

2015 – Stephen King, Mr. Mercedes

İş fuarının önünde sırada bekleyen çaresiz insanlara doğru çalıntı bir Mercedes hızla yaklaşır. Altında ezerek 8 kişiyi öldürür ve 15 kişiyi yaralar. Aylarca çözülemeyen dava emekli polis Bill Hodges’un kafasını kurcalamaktadır. Katil Brady Hartsfield aynı suçu tekrar işleme planları kurarken Bill’in işine geri dönmesini sağlar. (Türkçe’de Bay Mercedes başlığıyla yayımlanmıştır)

2016 – Lori Roy, Let Me Die in His Footsteps

1952’de Kentucky’de bir efsaneye göre, 15’inci ve 16’ncı yaşının tam ortasında gece göle bakan bir genç kızın, yansımada gelecekteki kocasının göreceğine inanılır. Annie Holleran, kaderini öğrenmek için gizlice göle gittiğinde, yan komşuları olan kadının cesedi ile karşılaşır.

2017 – Noah Hawley, Before the Fall

Sisli bir yaz gecesinde, Martha’s Vıneyard’dan kalkan özel jette, 10 ayrıcalıklı insanın yanında bir de talihsiz bir ressam vardır. Uçak, New York’a varamadan okyanusa düşer. Sadece iki kişi kurtulur; ressam Scott Burroughs ile çok zengin ve güçlü bir medya patronunun ailesinin kalan son üyesi olan dört yaşındaki bir çocuk. (Türkçe’de Düşüşe 18 Kala başlığıyla yayımlanmıştır)

2018 – Attica Locke, Bluebird, Bluebird

Küçük bir Doğu Teksas kasabası olan Lark’da, güçlü ırksal gerilimleri tetikleyen iki cinayet işlenir; Chicago’dan siyah bir avukat ve yerli, beyaz bir kadın. Hiç planlamadığı halde Lark’a giden siyah dedektif Darren Mathews soruşturmaya dahil olmaya karar verir.

2019 – Walter Mosley, Down the River Unto the Sea

Joe King Oliver, New York’ta başarılı bir polistir fakat bir taciz iftirasıyla karşı karşıya kalır ve Rikers Island’a gönderilir. Hapisten çıktıktan sonra özel soruşturmacı olarak hayatına devam eder. Bir gün, taciz iddiasında bulunan kadının, onaa iftira atması için para aldığına dair bir itiraf mektubu alır. Hangi polisin ondan kurtulmak istediğini ve nedenini araştırmaya başlar.

2020 – Elly Griffiths, The Stranger Diaries

Tarihi bir lisede edebiyat öğretmeni olan Claire Cassidy, gotik yazar R.M. Holland üzerine uzmanlaşmıştır ve her sene onun hakkında ders verir. Bir gün, en yakın öğretmen arkadaşının cesedi, yanında R.M. Holland’ın ‘The Stranger’ adlı hayalet hikayesinden bir alıntı ile bulunur.

Editör

Türkiye'nin tek polisiye kültür dergisi.

Önceki Hikaye

Armağan Tunaboylu'nun İlk Hikâye Kitabı Cinai Tuhaflıklar Raflarda

Sonraki Hikaye

Stephen King'in Merakla Beklenen Kitabı Enstitü Okurlarla Buluşmaya Hazırlanıyor

En Son Yazılar